ex-partner uit te kopen

De stijgende huizenprijzen leveren problemen op voor stellen die uit elkaar gaan, omdat de overwaarde het vaak te duur maakt om een ex-partner uit te kopen. Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wil dit probleem oplossen door bij de financiering van de uitkoop verder te kijken dan wat er geleend kan worden.

Relatiebeëindiging is een veelvoorkomende reden om de woning te moeten verkopen. Vaak wil een van de partners in de woning blijven wonen door de ex-partner uit te kopen. De financiering levert in de praktijk vaak problemen op. NHG signaleerde dat mensen naar andere oplossingen zochten om de woning te kunnen behouden. “Bijvoorbeeld door een persoonlijke lening af te sluiten”, zegt NHG-bestuurder Carla Muters. “Dat is eenvoudiger omdat er andere regels van toepassing zijn dan bij een hypothecaire lening. De bijbehorende maandlasten zijn echter een stuk hoger en dat is natuurlijk onwenselijk.”

1.000 mensen geholpen

Om een oplossing te bieden voor deze situatie startte NHG een pilot. Daarbij werd in het geval van scheiding getoetst op basis van de reguliere acceptatienormen én beheernormen. Eerder werd alleen op acceptatienormen getoetst. Dankzij de pilot heeft NHG ongeveer 1.000 mensen in scheiding kunnen helpen om de woning te behouden. “Het uitgangspunt blijft natuurlijk dat de consument de bijbehorende lasten kan dragen”, aldus Muters.

Hypotheeklast dragen

Deze mogelijkheid is sinds 1 januari 2020 ook in de voorwaarden en normen van NHG doorgevoerd. Bij de beheertoets wordt niet gekeken naar wat er geleend kan worden, maar wat er per maand aan hypotheeklast betaald moet worden. Als de hypotheekverstrekker kan onderbouwen dat de klant deze lasten kan dragen, dan staat NHG toe dat de aanvullende lening voor de overwaarde bij de hypotheek wordt opgeteld. Hierdoor kan een van beiden in de woning blijven.