Roxxle

Henk Bakker en Roelof Bennink van Enfed Real Estate hebben een nieuw onafhankelijk platform voor makelaars en woningzoekenden opgericht, Roxxle, home sweet home.

Bakker en Bennink noemen het een nieuwe, moderne aanpak van het promoten van koop- en huurwoningen. “Wij willen dat het gehéle woningaanbod van alle makelaars gratis te plaatsen is en toegankelijk komt voor de Nederlandse woningzoekers.”

Behoefte aan meer promotie van woningen

In 2017 begonnen Henk Bakker en Roelof Bennink via hun bedrijf Enfed Real Estate Services met het aanbieden van energievoorzieningen aan net verhuisde mensen, via aangesloten makelaars. Andere services zoals internet en telecomvoorzieningen volgden.

Regelmatig hoorden ze van makelaars dat de behoefte bestond om hun woningaanbod meer te promoten. Een van de belangrijkste redenen om woningen niet op de bestaande platforms te zetten, is dat daar veel geld mee gemoeid is, zegt Bakker: “Afhankelijk van het platform kost dat per woning al gauw tussen de 100 en 300 euro. Daardoor maakt de makelaar regelmatig de keuze om woningen niet te plaatsen. En dus krijgt de huizenzoeker niet het volledige aanbod te zien.”

‘Plaatsing is en blijft gratis’

Bennink: “Toen we erin doken, ontdekten we dat bij zo’n platform niet veel kosten komen kijken, behalve de investering van het ontwikkelen in het begin en uiteraard de doorontwikkeling, want we hebben nog veel innovatieve ideeën. De hostingkosten zijn nagenoeg nihil, daarom besloten we dat plaatsing gratis is en gratis blijft.” Het verdienmodel blijft namelijk het leveren van woonservices, legt Bennink uit. “Voor het aanbieden van woonvoorzieningen ontvangen wij van maatschappijen een kickback. Het grootste deel daarvan ontvangt de makelaar via ons.”

Makelaars voorop

Beide ondernemers twijfelen er niet aan dat er behoefte bestaat aan hun platform Roxxle. Bennink: “Funda en andere platforms zoals Pararius hebben mooie sites, maar de kosten voor makelaars zijn hoog en daarin onderscheiden wij ons. Er zijn makelaars die aangeven dat ze tienduizenden euro’s besparen door niet al het aanbod op de bekende platforms te zetten.” Bakker: “Ik denk dat tegen de helft van de aangeboden koop- en huurwoningen niet op funda te vinden is.”

Aanbod alleen via makelaars

Beide heren zijn overtuigd van de meerwaarde van de makelaar bij aankoop en verkoop. Bakker: “Er komt veel bij kijken en het is een van de grootste aankopen die iemand doet. Een potentiële koper of huurder kan foto’s en plattegronden zien, maar wil uiteindelijk toch door dat huis lopen. En als er een taxatie en een koopovereenkomst moeten komen, is professionele begeleiding gewoon noodzakelijk, nog los van de begeleiding in de prijsonderhandeling. Wij werken daarom exclusief met makelaars, de consument kan niet rechtstreeks een woning plaatsen.”

Neem nu een proefabonnement en lees het hele interview met Henk Bakker en Roelof Bennink in de eerste editie van 2019.