d985bd01090113d5c682cff917f71c98_L

Goed voorbeeld doet volgen: het nieuwe Nederlandse initiatief Huis en Lease bemiddelt in de lease van woningen die te koop staan, iets wat in de Verenigde Staten en Engeland al veelvuldig gebeurt. Geen verhuur, maar een lease van een bepaalde periode, met een optie tot koop.

 


Goed voorbeeld doet volgen: het nieuwe Nederlandse initiatief Huis en Lease bemiddelt in de lease van woningen die te koop staan, iets wat in de Verenigde Staten en Engeland al veelvuldig gebeurt. Geen verhuur, maar een lease van een bepaalde periode, met een optie tot koop.

“Dit is de oplossing voor potentiële kopers die op dit moment hun hypotheek nog niet rond kunnen krijgen en verkopers die hun maandelijkse lasten van de onverkochte woning willen dekken”, legt Jacqueline Moleman van Huis en Lease uit.

‘Makelaars zijn bang’

In mei kwam de website Huizenlease.nl online en in de tussentijd sprak Moleman diverse geïnteresseerde partijen, banken en andere hypotheekverstrekkers en makelaars. “Potentiële kopers en verkopers zijn enthousiast, maar makelaars zijn een beetje bang voor hun business en banken willen graag eerst resultaten zien.”

Samenwerken

“Dat is jammer, want wij kunnen wel met makelaars samenwerken die moeilijk te verkopen woningen in hun bestand hebben of hun klanten snel van hun maandelijkse lasten willen afhelpen. Zij krijgen een afgesproken bedrag voor doorverwijzing, en op de momenten dat er een optieovereenkomst tot koop wordt afgesloten en deze wordt uitgeoefend.”

Te koop / te lease

“Huis en Lease bemiddelt alleen, wij zijn zelf geen makelaar. Als bemiddelaar ondersteunen we beide partijen om tot een voor hen beide wenselijke oplossing te komen. Het is nu slechts een kwestie van tijd voor de eerste huizen geleased gaan worden, ik ben er al met een paar partijen over in gesprek. In andere landen is het de gewoonste zaak van de wereld dat in de tuin een te koop / te lease-bord staat. Nu hier nog.”

Optie tot koop

“Wie least heeft een optie op het te koop staande huis, dat na de leaseperiode gekocht kan worden. Mocht het huis niet bevallen of de hypotheek nog steeds niet rond te krijgen zijn, dan kan hiervan worden afgezien. De verkopende partij zal dan weer op zoek moeten naar een nieuwe koper of leaser, maar heeft tenminste een tijd lang niet de maandlasten gehad.”

Voordeel

“Het voordeel ten opzichte van huren zit hem voornamelijk in de emotie: wie een woning least en optie tot koop heeft, zal met meer respect met het huis omgaan. De intentie tot koop is er namelijk. Daarnaast is de verkopende partij beschermd vanuit de Leegstandswet, iets wat bij de verhuur van te koop staande woningen nog wel eens misgaat.”

Verdienmodel

“Huis en Lease verdient aan het beheer van de woning en aan de uitoefening van de optie tot koop. Taxatie en bouwtechnische keuring worden tegen kostprijs aangeboden. We bouwen nu aan een snel groeiend landelijk netwerk met netwerkpartners, die vanuit dezelfde methodiek werken.”