wetsvoorstellen

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken maakte vrijdag diverse maatregelen bekend die van invloed zijn op de woningmarkt. Ze legt onder andere de verhoging van huurprijzen in de vrije sector aan banden.

Maandag 9 november debatteert de Tweede Kamer over de woonbegroting van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Zij verzekerde zich vorige week van de steun van de PvdA en GroenLinks door een akkoord met hen te sluiten.

Vrijstelling overdrachtsbelasting wordt op 1 april aangepast

In een vrijdag verstuurde brief aan de Tweede Kamer kondigde Ollongren aan dat de voorgestelde verlaging van de overdrachtsbelasting, die per 1 januari 2021 moet ingaan, vanaf 1 april volgend jaar wordt aangepast. Vanaf dat moment geldt de vrijstelling van de overdrachtsbelasting alleen voor woningen met een waarde van maximaal 400.000 euro. Starters die een huis kopen dat duurder is dan 400.000 euro, betalen 2 procent overdrachtsbelasting.

Meer maatregelen van de Rijksoverheid op 06-11-2020:

  1. Huurverhoging verder gemaximeerd
  2. 450 miljoen euro voor leefbare en duurzame gebieden
  3. Nieuwe afspraken met provincies
  4. Maximering WOZ-waarde in woningwaarderingsstelsel
  5. 1,5 miljard euro extra naar Groningen voor versterking en perspectief

Maximale prijsstijging in vrije sector wordt 1 procent

Het is voor het eerst dat de huurstijgingen worden beperkt. De maximaal toegestane prijsstijging van huurwoningen in de vrije sector wordt 1 procent exclusief de inflatie. Dat geldt zowel voor sociale huurwoningen als voor de vrije sector.

Daarnaast maakte de minister nieuwe afspraken met de provincies om de plancapaciteit waar nodig naar 130% te brengen tot 2030. Overleg met zeven van de twaalf provincies leverde al ruimte op voor 150.000 extra woningen. Deze moeten tot 2030 gebouwd worden. Overleg met de overige provincies vindt komende weken plaats.


Kamer wil dat minister Utrecht dwingt woningen te bouwen in de polder

Om de woningnood in de provincie Utrecht aan te pakken, wil een meerderheid van de Tweede Kamer dat minister Ollongren de provincie dwingt om te bouwen in de Rijnenburgpolder. Lokale bestuurders willen dat echter niet.

“We proberen al 20 jaar woningen te realiseren in Rijnenburg, maar ze zijn er nog steeds niet. Deze polder is het symbool van getreuzel”, zegt CDA-Tweede Kamerlid Julius Terpstra. Daarom wil hij dat er zo snel mogelijk minimaal 22.000 woningen bijkomen in de Utrechtse polder. “De woningnood is hoog, het landelijke belang is nu groter dan het lokale.” Maandag 9 november dient het CDA daarom een motie in om Utrecht daartoe te dwingen.

Volgens hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer is een aanwijzing van de minister een paardenmiddel. “Daarmee overrule je de lokale democratie, dat moet je eigenlijk niet willen”, zegt hij tegen EenVandaag. Of minister Ollongren de motie van het CDA ook gaat uitvoeren? “Ik wacht het debat af”, laat ze aan EenVandaag weten.

Artikel gaat verder onder de afbeelding


Woningwaardesysteem wordt aangepast

Om te voorkomen dat sociale huurwoningen in de vrije sector terechtkomen, stelde minister Ollongren ook voor om regels voor het woningwaardesysteem te veranderen. Het gaat dan om andere regels voor de WOZ-waarde. Deze krijgt een minder doorslaggevende rol in het puntensysteem.

Met de diverse maatregelen wil het kabinet huurwoningen voor een grotere groep Nederlanders met een lager inkomen beschikbaar maken. De nieuwe plannen voor de woningmarkt kwamen er mede op aandringen van linkse oppositiepartijen.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

NVM-cijfers: huurprijzen vrije sector gestegen met ruim 10%

450 miljoen euro voor leefbaarheid woonwijken

Daarnaast trekt de minister 450 miljoen euro uit om de leefbaarheid in woonwijken te verbeteren, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en duurzaamheid. Het gaat onder meer om wijken in Amsterdam, Zaanstad, Rotterdam en Groningen. Ook wordt in dit verband gekeken naar de regio’s Parkstad Limburg, Noordoost-Friesland en Oost-Groningen.

1,5 miljard euro voor versterking huizen in Groningen

Vrijdag werd tevens de portemonnee voor Groningen getrokken. Het kabinet stelt 1,5 miljard euro extra beschikbaar voor het versterken van huizen in het aardbevingsgebied. Dat zijn minister Eric Wiebes (Economische Zaken), minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en de regio Groningen vrijdag overeengekomen.

Het steunpakket staat volgens het kabinet los van de normale kosten van de versterkingsoperatie in Groningen. Die komen voor rekening van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Dat meldt nu.nl.