Vastgoed Actueel Provinciale Statenverkiezingen

De NVB, de Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers, roept in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart de verkiesbare provinciebestuurders op het tekort aan woningen niet verder te laten oplopen. 
 

Wat is er in het nieuws over de woningmarkt en de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart? Vastgoed vatte het voor u samen. Nog geen idee wat u gaat stemmen? Bekijk de link naar de partijprogramma’s en de StemWijzer onderaan dit artikel.

Zo roept de NVB, de Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers, in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen de verkiesbare provinciebestuurders op het tekort aan woningen niet nog verder te laten oplopen.

 

Aanbevelingen NVB

In een position paper pleit de NVB voor het hoog prioriteren van ‘wonen’ op de provinciale agenda en doen de volgende aanbevelingen:

  1. Plan voor planuitval. 
    Ga bij een woningbehoefte van 100% altijd uit van ten minste 130% plancapaciteit. Mocht een plan onverhoopt niet doorgaan, dan leidt dit in ieder geval niet direct tot woningtekorten.
  2. Laat rood en groen het samen doen.
    Zorg voor bouwlocaties in het groen én breng groen terug in de stad. Benoem wat écht moet worden beschermd. Maar voorkom dat gemeentes rigide rode lijnen moeten trekken om de stadskernen heen, waar dit niet nodig is. Groen in de stad is bijna net zo belangrijk als groen erbuiten.
  3. Van woonboekhouding naar woondialoog. 
    De door het CBS becijferde huishoudensontwikkeling pakt meestal anders uit dan aanvankelijk gedacht (meer groei). Giet hierom het woonbeleid niet in beton, maar blijf in gesprek met lokale ontwikkelaars en bouwondernemers. Zij kennen als geen ander de lokale markt en weten waar de échte vraag zit.

Debatten over de woningmarkt 

In de provincie Hoord-Holland gaan de lijsttrekkers op 12 maart in debat over de woningmarkt. In Zuid-Holland werd op 4 maart over de woningmarkt gediscussieerd. Dit debat is terug te luisteren op Radio West

Gelderland: niet nóg meer mensen in vakantieparken

In Gelderland pleiten verschillende partijen in de Provinciale Staten voor het versnellen van nieuwbouw, om te voorkomen dat nog meer mensen hun heil gaan zoeken in de 500 vakantieparken, meldt nos.nl. Daar wonen nu al zo’n 9.000 mensen die geen regulier huis kunnen vinden. Steeds meer mensen trekken van het westen naar het oosten omdat de huizen daar goedkoper zijn en het aanbod groter. Maar de groeiende vraag naar huizen leidt tot verdringing op de woonmarkt.

 

Vandaag heb ik als kandidaat #5 voor de VVD Provinciale Staten op het NOS journaal een interview geven: een goed een betaalbaar huis is voor iedereen belangrijk! #ps2019 #vvdgld @VVDGelderland pic.twitter.com/bXq2tAsoXM

— Nicky Eppich (@nicky_eppich) 4 maart 2019

 

 

‘Sneller bijbouwen en veel tijdelijke huisvesting’

Er is provinciaal al afgesproken dat er tussen 2015 en 2030 100.000 woningen bijkomen. Daarvan zijn er inmiddels 25.000 gebouwd. VVD-kandidaat-Statenlid in Gelderland Nicky Eppich wil dat er binnen 4 jaar 100.000 nieuwe woningen bijkomen. PvdA-lijsttrekker voor de Provinciale Staten Peter Kerris wil ook dat er sneller bijgebouwd gaat worden. Om langdurige bouwprocedures te omzeilen, moet er wat hen betreft vooral veel tijdelijke huisvesting bijkomen. Dat zou kunnen door tiny houses op verschillende plekken in de provincie te zetten, maar ook door leegstaande kantoorpanden om te vormen tot woonruimte.

 

Partijprogramma’s en stemwijzer

Voor wie zich nog niet in de verkiezingen heeft verdiept; Hart van Nederland zette alle partijprogramma’s op een rij

ProDemos, het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ heeft voor 7 provincies een StemWijzer uitgebracht: voor Noord-Holland,  Zuid-Holland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant, Flevoland en Limburg.

 

Bron: NVB, nos.nl