Vastgoed Actueel Boeterente hypotheek

De Hypotheekshop roept op tot een uitgebreide evaluatie van de manier waarop hypotheekverstrekkers hun boeterente bepalen. Volgens de adviesketen leidt die namelijk tot veel onbegrip bij consumenten. Een andere oproep komt deze week van de NVHP.

De Hypotheekshop roept op tot een uitgebreide evaluatie van de manier waarop hypotheekverstrekkers hun boeterente bepalen. Volgens de adviesketen leidt die namelijk tot veel onbegrip bij consumenten. Een andere oproep komt deze week van de NVHP.

Onbegrip bij drie situaties

Volgens De Hypotheekshop heeft dat onbegrip bij huizenbezitters vooral betrekking op drie situaties, meldt amweb. Zo begrijpen ze niet dat hypotheekverstrekkers een boete in rekening brengen als er uit de overwaarde die vrijkomt na verkoop van de huidige woning, wordt afgelost op de nieuwe hypotheek. Ook zijn consumenten vaak verbaasd dat ze een boeterente moeten betalen als ze een uitkering uit de kapitaalverzekering gebruiken voor een aflossing en de afkoopwaarde boven het jaarlijkse boetevrije percentage ligt.

Ex uitkopen

Een derde situatie die vaak tot onbegrip leidt, aldus de Hypotheekshop, is het uitkopen van de ex-partner. Consumenten zouden het overnemen van de hypotheek van de ex zien als aan- en verkoop, terwijl geldverstrekkers dit hoofdelijk ontslag betitelen als oversluiten wanneer de klant de oude rentevaste periode niet voortzet.

Belgisch model

De Hypotheekshop noemt het “een goede ontwikkeling” dat de rentevergoeding niet meer mag bedragen dan het werkelijke financiële nadeel van de geldverstrekker. “Ook het uit de gratie raken van de boete bij verkoop, die klanten in het verleden accepteerden in ruil voor rentekorting, is belangrijk”, schrijft de keten.

In een debat van de Tweede Kamer en minister Hoekstra van Financiën werd gewezen op de Belgische situatie. Bij de Zuiderburen kan worden overgestapt naar een andere hypotheek met slechts drie maanden aan boeterente. De uitkomsten van een onderzoek hiernaar verwacht Hoekstra na de zomer.

Transparante aflosnota

De Hypotheekshop ziet er wel wat in. “Dit voorstel lijkt een verbetering voor consumenten, al is de kans tegelijk groot dat geldverstrekkers de kosten hiervan zullen doorberekenen in de rentetarieven.”

Daarom wil de adviesketen eigenlijk een breder onderzoek. Daarin moet vooral aandacht zijn voor een verduidelijking van de huidige regeling en een transparantere aflosnota. De Hypotheekshop wil dat consumenten hun boeterente tot op de cent na kunnen rekenen. “Te vaak nog is dit niet het geval, terwijl het toch om grote bedragen gaat. Door het vervallen van risico-opslagen tijdens de looptijd wordt dit steeds meer van belang, waarbij rekenen met de juiste vergelijkingsrente essentieel is.”

NVHP waarschuwt voor kopen zonder voorbehoud

Een andere oproep komt deze week van de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners, de NVHP. Zij roept consumenten op extra terughoudend te zijn met de aankoop van een woning zonder het voorbehoud dat een passende hypothecaire geldlening kan worden gesloten. Directe aanleiding hiervoor is volgens InFinance de trend naar wijzigingen in het acceptatiebeleid bij banken en andere geldverstrekkers. 

In de huidige markt komt het volgens de vereniging steeds vaker voor dat consumenten een woning kopen zonder financieringsvoorbehoud. Maaike Verhoef, secretaris van de NVHP: “Lukt het de koper vervolgens niet om een financiering aan te gaan en kan daarom de overeenkomst tot koop niet worden nagekomen, dan is de koper vaak aan verkoper een aanzienlijke boete verschuldigd. Deze bedraagt vaak minimaal 10% van de afgesproken koopsom.”

Overigens concludeerde minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken in juli vorig jaar nog dat kopers in een gespannen woningmarkt niet vaker afzien van een voorbehoud van financiering dan kopers op een ontspannen huizenmarkt. Die conclusie trok ze na onderzoek dat ze liet uitvoeren naar afspraken rondom de woningaankoop.

Bron: amweb.nl, InFinance