RICS zegt vertrouwen op in NRVT

RICS Nederland ziet geen draagvlak meer voor het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs. De organisatie heeft gisteren het vertrouwen opgezegd in de NRVT.

RICS Nederland ziet geen draagvlak meer voor het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs. Dat meldt Vastgoed Journaal. De organisatie heeft gisteren het vertrouwen opgezegd in de NRVT.

Voorzitter Wendy Verschoor, zegt in het interview met Vastgoed Journaal: “Er heerst veel ontevredenheid in de taxatiesector over het NRVT en dat komt vooral omdat we als sector te weinig worden betrokken. Het NRVT is ooit opgericht met als idee dat het van, voor en door taxateurs is, maar van contact met taxateurs en onze sector is geen sprake.”

Geen voortuitgang

De strubbelingen binnen het NRVT bestuur hebben het vertrouwen van de sector in het register ook geen goed gedaan. Verschoor: “De NRVT had als doel om weer vertrouwen terug te brengen in de taxatiesector, maar hier is met alle bestuurlijke onrust geen sprake van.” Daarnaast heeft het register na twee jaar haar doelen van zelf-regulering in de sector niet weten te bereiken.

Niet alleen

Verschoor meldt dat RICS niet alleen staat in haar kritiek. De internationale organisatie stuurde drie weken geleden samen met de alle grote taxatiekantoren in Nederland een brief aan de NRVT om de zorgen en ongenoegen aan te geven. “Helaas hebben we op onze brief nog steeds geen reactie gehad.”

Geen enkel draagvlak onder taxateurs

In februari liet Vastoed PRO, de beroepsvereniging voor makelaars en taxateurs, al aan Vastgoed Media weten dat de NRVT geen enkel draagvlak meer had onder taxateurs. De brief die VastgoedPRO destijds al stuurde bevatte pittige kritiek op vergelijkbare punten. “De meeste regels en eisen die de NRVT invoert zijn onnodig, de inschrijftarieven zijn te hoog, de organisatiestructuur te groot en log. Ze zijn overambitieus en betuttelend.”

Signaal naar AFM

Verschoor voegt daar tot slot nog aan toe in haar interview aan Vatsgoed Journaal: “Op dit moment heeft de AFM in hun handreiking opgenomen dat je als taxateur ingeschreven moet zijn in het register van de NRVT. Dus het opzeggen van vertrouwen door RICS Nederland in de NRVT is alleen maar een signaal, geen aansporing om je uit te schrijven. Maar hopelijk is dit ook een duidelijke boodschap naar de AFM toe en nemen ze het mee in hun beoordeling over de NRVT.”

Bron: Vastgoed Journaal