Ger Jaarsma

Ger Jaarsma, de in april aangetreden voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) waarschuwt in een interview aan de Telegraaf dat Den Haag de woningmarkt nu vooral met rust moet laten. “Zorg alleen dat er gebouwd gaat worden.”    

Ger Jaarsma, de in april aangetreden voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) waarschuwt in een interview aan de Telegraaf dat Den Haag de woningmarkt nu vooral met rust moet laten. “Zorg alleen dat er gebouwd gaat worden.”    

“Er is rust nodig op de woningmarkt,” aldus Ger Jaarsma, de nieuwe voorzitter van de NVM in de Telegraaf. Hij doelt daarmee met name op de recente geluiden dat voor een langdurig gezonde woningmarkt, verdere maatregelen nodig zijn op het vlak van de hypotheekrenteaftrek en de loan-to-value.

Vertrouwen nog fragiel

Jaarsma waarschuwt Den Haag dat zij alle maatregelen van de afgelopen drie jaar, nu een paar jaar moeten geven om effectief te zijn. Verdere maatregelen zouden juist verstorend werken. “Als mensen vertrouwen hebben durven zij weer grote aankopen te doen. De huidige lage rente is een bijkomend voordeel. Maar we hebben vooral langjarige economische groei nodig. Dat geeft vertrouwen om meer woningen te kopen.”

Trage besluitprocessen

Het enige waar Den Haag zich volgens Jaarsma in zou moeten mengen is het woningtekort. “Er is een structureel tekort aan woningen van zo’n 200.000 en dat aantal is sterk groeiende.” Als belangrijkste oorzaak wijst Jaarsma naar de trage overlegprocedures bij gemeenten. “Van bedenken, bouwen tot realisatie kost zo’n zeven jaar. Gemeentes, ontwikkelaars en bouwers kunnen daardoor niet snel genoeg inspelen op de groeiende vraag.”

Schouders onder de bouw

De NVM-voorzitter vraagt de landelijke politiek een duwende kracht te worden. “Zorg dat er gebouwd gaat worden, op de plekken waar het nodig is. De schouders moeten er echt onder.” Niet alleen woningen maar bovenal creatieve woonoplossingen moeten volgens de voorzitter het hoofd gaan bieden aan het groeiende woningtekort. Transformatie is daar duidelijk een van. “Van de 8,5 miljoen vierkante meter leegstaande kantoorruimte staat zo’n 35% op de juiste plek om er appartementen van te maken. Als je daar appartementen van 100 vierkante meter van maakt, dan creëer je 30.000 woningen.”

Geen zeepbel in de steden

De sector is nog lang niet herstelt, al ziet Jaarsma in veel gebieden het gewenste evenwicht weer ontstaan. Maar uiteraard zijn de steden oververhit. Toch vreest Jaarsma geen nieuwe zeepbel in de steden. Natuurlijk moet in de steden meer woonruimte beschikbaar komen, zegt hij “maar als het te druk of te duur wordt, kiezen kopers bijvoorbeeld voor Zaandam in plaats van Amsterdam.”

Uitgebreid interview in Vastgoed 7

NVM-voorzitter Ger Jaarsma geeft binnenkort een uitgebreid coverinterview aan Vastgoed. Lees over zijn frisse blik op de woningmarkt – als enige voorzitter in de geschiedenis van de vereniging komt hij niet uit de makelaardij – zijn ambities en zijn doelstellingen in de zevende editie van dit jaar.  

Neem nu een Vastgoed abonnement op maat

Lees hier het Telegraaf interview