Vastgoed actueel taxateurs

De woningwaarde wordt steeds vaker té hoog ingeschat door taxateurs, constateert het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Een woordvoerder spreekt van een stijging van 20 tot 25 procent in de afgelopen twee jaar. VBO Makelaar zegt hierop in dagblad Trouw dat de onafhankelijkheid van taxateurs onder druk staat.

De woningwaarde wordt steeds vaker té hoog ingeschat door taxateurs, constateert het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Een woordvoerder spreekt van een stijging van 20 tot 25 procent in twee jaar. VBO Makelaar zegt hierop in dagblad Trouw dat de onafhankelijkheid van taxateurs onder druk staat.

Vooral in en rondom de vier grote steden – waar overbieden eerder regel is dan uitzondering – vliegen taxateurs uit de bocht, meldt het NWWI. Het instituut, dat fungeert als waakhond binnen de taxatiewereld, wees de afgelopen twee jaar meer taxatierapporten af waarin de waarde van een woning te hoog was ingeschat. Dat die stijging komt doordat taxateurs zich vaker laten beïnvloeden door klanten, kan het instituut niet bevestigen. “Dat is niet uit de cijfers te halen. Ook de aangescherpte regelgeving speelt een rol”, aldus de woordvoerder.

Perverse prikkel

Hans van der Ploeg, directeur van VBO Makelaar, betoogt tegen Trouw dat er sprake is van een ongezond systeem, omdat de koper bij een lagere taxatiewaarde dan de verkoopprijs zelf het verschil moet ophoesten. “Daar gaat een perverse prikkel van uit, want de hypotheekverstrekker, de hypotheekadviseur en de koper zijn allen gebaat bij de taxatiewaarde die ervoor zorgt dat de koop doorgaat zonder dat er eigen geld bij hoeft.”

Te kritisch

Vooral hypotheekadviseurs fluisteren taxateurs in het oor welk taxatiebedrag gewenst is, concludeert Trouw uit ‘geluiden uit het veld’. Banken zouden lijsten van taxateurs hebben met wie ze het liefst samenwerken. Niet om de waarde op te laten krikken, verklaren de meeste, maar om de kwaliteit van de taxatie te waarborgen. Maar, ziet Van der Ploeg, taxateurs die te kritisch zijn over een pand krijgen het aan de stok met hun opdrachtgever. Of het nou een bank, hypotheekadviseur of koper is. “Nota’s worden niet betaald, opdrachtgevers trekken zich terug en taxateurs worden geschrapt van de voorkeurslijstjes.” Hij krijgt er maandelijks klachten over. 

Onafhankelijkheid vergroten

Om die druk volledig te doorbreken en de onafhankelijkheid te vergroten, oppert NVM-voorzitter Ger Jaarsma, moet de betaling van taxateurs anders worden geregeld. “Een instantie die nul belang heeft bij de taxatie zou de taxateur moeten betalen. Dan hoeft een taxateur niet eens contact te hebben met koper of hypotheekadviseur.”

Bron: Trouw