positie starters

De positie en vooruitzichten van starters op de woningmarkt zijn voor het eerst in lange tijd verbeterd. Het aantal Nederlandse starters op de woningmarkt dat een huis kan kopen, is in drie maanden tijd met maar liefst 55% gestegen.

Dit blijkt uit de startersbarometer over het derde kwartaal van 2022 van Viisi Hypotheken. Voor dat periodieke onderzoek ondervroeg Viisi 1.026 Nederlanders tussen 22 en 35 jaar oud zonder koopwoning.

Verdere verbetering positie starters verwacht

Daaruit komt onder meer naar voren dat 17% van alle starters op de woningmarkt verwacht in de komende 12 maanden hun eerste huis te kopen. Niet minder dan een kwart van de ondervraagden verwacht zelfs dat hun positie op de woningmarkt dit kwartaal verder zal verbeteren.

Dit is een duidelijke trendbreuk met de vier voorgaande kwartalen, toen het vertrouwen onafgebroken daalde naar een voorlopig dieptepunt van 11% in het tweede kwartaal.

Tekst gaat verder na afbeelding.

positie starters
Bron: Viisi Hypotheken

Hergen Dutrieux, medeoprichter van Viisi Hypotheken verbaast zich over de plotselinge toename van het vertrouwen onder starters: “Per saldo zijn veel van hen er juist op achteruit gegaan. De huizenprijzen zijn niet gedaald, maar de rente is wel gestegen. De woningprijzen zouden nu eerst met ongeveer 20% moeten dalen. Pas dan heb je als koopstarter weer dezelfde lasten als aan het begin van dit jaar.”

Meer cijfers en informatie zijn te vinden in de Startersbarometer van Viisi Hypotheken.

Aantal hypotheekaanvragen toegenomen

In juni meldde De Hypotheker dat het aantal hypotheekaanvragen door starters is toegenomen. De keten zag het aantal hypotheekaanvragen van jonge huizenkopers met maar liefst 17% groeien in vergelijking met de laatste vijf maanden van 2021. Dat is een duidelijke kentering ten opzichte van voorgaande kwartalen: toen was er juist sprake van een flinke daling van het aantal aanvragen in deze leeftijdsgroep. Jonge kopers ondervinden door de stijgende hypotheekrente minder concurrentie. Ook de gespannen arbeidsmarkt helpt mee. Jonge huizenkopers kunnen sneller een baan vinden, wat de vooruitzichten op een betaalbare woning eveneens vergroot.

Na jaren waarin records werden gebroken door met name veel aanvragen van oversluiters, verbouwers en gepensioneerden, lijkt de hypotheekmarkt in rustiger vaarwater te komen. De markt lijkt terug op het niveau van 2018, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN).