huizenprijzen buiten grote steden
In het eerste halfjaar van 2021 werden er 2.155 plattelandswoningen verkocht, in het tweede half jaar 1.866 en nu, in het eerste halfjaar van 2022, 1.622.

Volgens de NVM gaan steeds meer mensen uit de Randstad op zoek naar een woning op het platteland. Dit schrijft de NVM in de publicatie ‘Vastgoedmarkt in beeld 2019’.

De leegstand op het platteland neemt toe doordat steeds meer agrarische ondernemers stoppen. Dit biedt nieuwe kansen op het platteland voor de woningmarkt. Ard Klijsen, voorzitter NVM vakgroep Agrarisch & Landelijk: “In 2019 kwam 18% van de kopers van landelijke woningen buiten de Randstad uit de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.” Een dergelijke verhuizing is financieel aantrekkelijk: in de Randstad kost een landelijke woning gemiddeld 560.000 euro, daarbuiten betaalt men gemiddeld 450.000 euro.

Lees ook: Rabobank: forse groei regionale verschillen op woningmarkt

Omdat een woning op het platteland relatief lang te koop staat, is dit aandeel in het woningaanbod sinds 2011 onverminderd groeiende: momenteel gemiddeld 12%. Het aanbod van de provincie Drenthe springt eruit, met een aandeel van 26% landelijke woningen.

Bron: NVM

Oppervlakte ter grootte van Nieuwegein erbij

Daarnaast is zichtbaar dat het aantal ondernemers in de agrarische sector sterk krimpt, onder invloed van schaalvergroting en milieumaatregelen. Het gevolg is toenemende leegstand van agrarische bebouwing. In de publicatie ‘Vastgoedmarkt in beeld 2019′ staat dat NVM Agrarisch & Landelijk verwacht dat tot 2030 zo’n 50 miljoen vierkante meter vrijkomt, waarvan de helft zal worden gesloopt. De vrijkomende bouwkavels worden gebruikt voor nieuwbouw in de woningmarkt, gezien de enorme vraag naar nieuwe woningen.

De andere helft kan worden hergebruikt voor andere agrarische activiteiten of worden herbestemd voor niet-agrarisch gebruik. Klijsen: “Het is natuurlijk geen aaneengesloten gebied, maar alles bij elkaar opgeteld heb je het toch over een oppervlakte ter grootte van Nieuwegein.”

Geen effect coronavirus

In de transactiecijfers voor landelijke woningen is nog geen effect waar te nemen van de coronacrisis. De onzekerheid zorgt wel voor minder bezichtigingen in de algemene woningmarkt, ziet Klijsen: ‘Waar een verkoper doorgaans zo’n dertig bezichtigingen heeft, zijn het er nu vier of vijf. En we zetten ons in om meer op afstand te kunnen doen, bijvoorbeeld met videobellen. NVM lanceert ook een nieuw systeem dat het mogelijk maakt om een verkoop op afstand digitaal te ondertekenen en rond te maken.”

Commercial ‘Veilig vastgoed bezichtigen’

Sinds 11 april heeft de NVM gratis reclamezendtijd op radio en televisie met de boodschap ‘Veilig vastgoed bezichtigen’. In zowel de radio- als tv-commercial maakt de NVM duidelijk dat ze er alles aan doen om bezichtiging veilig te laten verlopen, door de regels van de RIVM te volgen en gebruik te maken van online middelen. De commercial is te zien op NPO 1, 2 en 3.

Veilig vastgoed bezichtigen from NVM og on Vimeo.