woningmarkt een ruime voldoende

NVM-makelaars waarderen de woningmarkt met een 6,8, een ruime voldoende. Dat blijkt uit onderzoek van brainbay. Aan het begin van de coronacrisis lag dit cijfer op 6,0. Ook de verwachtingen voor het derde kwartaal zijn positief. 30% van de makelaars verwacht zelfs dat de prijzen verder gaan stijgen.

Brainbay is onderdeel van de NVM-Holding en onderzoekt ieder kwartaal onder NVM-makelaars de huidige staat van de Nederlandse woningmarkt.

Met de 6,8 geven makelaars de woningmarkt een ruime voldoende, een veel betere score dan voor de coronacrisis begin 2020. Toen was het gemiddelde gegeven cijfer een 6,0. Het lijkt erop dat de coronacrisis niet de impact heeft op de woningmarkt die van tevoren gevreesd werd.

Minder kijkers per woning

Er zijn uiteraard wel gevolgen van de corona-uitbraak in Nederland. Zo geven makelaars aan dat het aantal bezichtigingen, ofwel het aantal kijkers per woning, flink gedaald is. Daar staat tegenover dat degenen die wel een woning komen bezichtigen, ook serieuze kijkers zijn. Het gemiddeld aantal biedingen dat per woning wordt uitgebracht, daalt dan ook niet. Het aantal woningen dat uiteindelijk voor een bedrag boven de vraagprijs wordt verkocht, neemt zelfs verder toe. Inmiddels wordt landelijk 52% van de woningen boven de vraagprijs verkocht.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Minder expats, betere kansen voor starters

Makelaars signaleren nog een verandering op de woningmarkt tijdens corona; het aantal expats dat actief is op de markt, daalde flink. Dit biedt echter ook kansen. Het aantal starters dat op zoek is naar een woning, is toegenomen. Zij hebben nu een grotere kans een woning te bemachtigen, waar zij voorheen veel meer concurrentie hadden van goed betalende expats en beleggers.

Veranderende woonwensen

Makelaars zien niet alleen verschuivingen in de doelgroepen die op zoek zijn naar een woning. Corona zorgt er ook voor dat bepaalde woningmarktsegmenten het beter doen dan andere segmenten. Het meest genoemd is het lage prijssegment. De vraag naar relatief goedkope woningen blijft onverminderd hoog. Dit gaat ten koste van de vraag naar het dure segment, woningen vanaf een half miljoen euro.

Een ander segment dat volgens veel makelaars moeizaam gaat is de seniorenmarkt. Deze groep is voorzichtiger tijdens de crisis en is daarom minder bereid hun woning te verkopen. Ook komen ze minder vaak af op bezichtigen, dus gaat de verkoop van woningen voor senioren ook minder soepel.

Lees ook: Vertrouwen in woningmarkt hard geraakt door coronacrisis

Wonen buiten de stad

De eisen die mensen stellen aan hun woning, lijkt te veranderen door de coronacrisis. Doordat mensen meer tijd doorbrengen in de eigen woning, merken makelaars dat een ruimere woning hoger gewaardeerd wordt. Bij het kopen van een huis zijn mensen steeds meer op zoek naar een woning met een extra (werk)kamer of met een tuin. Daarom is de verwachting van makelaars dat woningen buiten de stad die aan deze eisen voldoen, populairder worden. De bestaande trend van de trek van stad naar platteland zou hierdoor versterkt kunnen worden. 

Kadaster: wonen buiten de stad meer in trek

Maakt thuiswerken in verband met corona wonen buiten de stad aantrekkelijker voor woningkopers, omdat de reisafstand er minder toe doet? Het Kadaster deed hier onderzoek naar en denkt dat dit het geval is op basis van een eerste inschatting. In de drie maanden na 13 maart nam de vraag naar informatie over koopwoningen in stedelijke gebieden meer af dan in 2019, en naar woningen in plattelandsgebieden meer toe dan in 2019. Zo zochten in coronatijd 13% in plaats van 2% meer geïnteresseerden naar informatie over woningen buiten de stad. Verandering in daadwerkelijke overdrachten verwacht het Kadaster pas in de tweede helft van het jaar terug te zien in de reguliere statistieken, vanwege de lange doorlooptijd van het koopproces.
Bron: Het Kadaster

Positieve verwachtingen voor het derde kwartaal

Uit het onderzoek van brainbay blijkt verder dat makelaars het ook in het derde kwartaal druk hebben. Meer dan een derde geeft aan een vollere agenda te hebben, versus 13% die nu minder afspraken hebben staan in vergelijking met een jaar eerder. Bij de helft van de makelaars is de agenda ongeveer even vol. Wat betreft hun verkoopportefeuille geeft bijna de helft aan meer verkopen in de pijplijn te hebben dan een jaar geleden.

De verwachtingen voor het derde kwartaal van 2020 zijn dan ook een stuk positiever dan aan het begin van de corona-uitbraak. Toen verwachtte 80% van de makelaars een daling van het aantal verkopen, inmiddels is dat minder dan een derde. Qua prijsontwikkeling is men nog een stuk positiever. Waar bijna de helft een daling van de transactieprijs verwachtte, is dat nu nog maar 12%. En 30% van de makelaars verwacht zelfs dat de prijzen verder gaan stijgen. Aan het begin van de corona uitbraak bedroeg dit percentage slechts 4%.