afbouw hypotheekrenteaftrek
Wopke Hoekstra, minister van Financiën. - Foto: Arenda Oomen/Rijksoverheid

Als het aan het kabinet ligt, krijgen tweeverdieners een hogere hypotheek. Het inkomen van de minst verdienende partner telt zwaarder mee, een studieschuld juist minder. Dat schrijft het FD.

Het FD baseert het artikel op een voorstel tot wetswijziging dat minister van Financiën Wopke Hoekstra vrijdag 17 juli ter inzage legde. De aanpassing in de inkomensnorm vergroot een huidige maximale hypotheek van € 300.000 al gauw met € 10.000 tot € 12.000. Die schatting maakt Rene Wickerhoff van hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep. “Dat kan dus best wat schelen”, zegt Wickerhoff in het FD.

Kritiek DNB op ruimere leennormen

De wetswijziging voor een hogere hypotheek voor tweeverdieners is opvallend omdat De Nederlandsche Bank (DNB) vorige week vraagtekens zette bij de steeds ruimere leennormen. Volgens de bank zijn de huizenprijzen in de afgelopen kwarteeuw niet zozeer verdrievoudigd vanwege woningtekorten, maar vooral omdat Nederlanders een steeds hogere hypotheek konden krijgen. De acceptatiecriteria voor hypotheken worden dan ook verder aangescherpt.

Lees ook: Acceptatiecriteria bij hypotheek worden nóg strenger

Advies van Nibud bepalend

Het ministerie van Financiën wil niet reageren op het DNB-onderzoek. Duidelijk is wel dat Hoekstra de leennormen wederom wil versoepelen op advies van het Nibud. Tweeverdieners kunnen straks 90% in plaats van 80% van het laagste inkomen meerekenen in de som die bepaalt welk deel van het salaris zij maximaal kunnen lenen.

Of tweeverdieners uiteindelijk een hogere hypotheek kunnen krijgen is nog wel afhankelijk van mogelijke veranderingen in de woonquote. Die wordt elk najaar vastgesteld. In de berekening van dat percentage neemt het Nibud ook de rente- en prijsontwikkelingen mee.