Vastgoed actueel - 50Plus referendum

50Plus zegt zeker de helft van de benodigde handtekeningen binnen te hebben voor een raadgevend referendum over de afschaffing van de wet-Hillen. De partij van Henk Krol is fel tegenstander van de zogenoemde ‘aflosboete’ voor huisbezitters.

50Plus zegt zeker de helft van de benodigde handtekeningen binnen te hebben voor een raadgevend referendum over de afschaffing van de wet-Hillen. De partij van Henk Krol is fel tegenstander van de zogenoemde ‘aflosboete’ voor huisbezitters.

Inmiddels heeft de partij over de 5.000 handtekeningen binnengekregen, dit meldt een woordvoerder volgens het AD. Het is niet bekend hoeveel de Kiesraad er zelf al binnengekregen. Er zijn uiterlijk 18 januari 10.000 handtekeningen nodig om aan de tweede fase voor het referendum te kunnen beginnen. Uiteindelijk moeten 300.000 geldige handtekeningen worden verzameld om daadwerkelijk een referendum te kunnen houden.

Handtekeningen binnenhalen

Om de overige handtekeningen binnen te halen, gaat de partij dit weekend in twintig steden de straat op. De partij probeert 12.000 handtekeningen binnen te halen, zodat er genoeg marge is mochten er fouten gemaakt worden. Ook is de partij aanwezig op de Senioren Expo in Brabant, waar ruim 30.000 bezoekers verwacht worden.

GeenPeil, dat ook betrokken was bij het referendum over het handelsverdrag met Oekraïne, helpt mee door hun online applicatie beschikbaar te stellen. Partijleider Henk Krol en Tweede Kamerlid Martin van Rooijen willen de binnengekomen handtekeningen op 18 januari zelf gaan overhandigen bij de Kiesraad in Heerlen.

Voordeel

Volgens 50Plus is er breed verzet tegen de afschaffing. Zo hielden veel mensen in hun plannen rekening met het belastingvoordeel. ‘Eerst worden mensen jarenlang door de overheid gestimuleerd om zoveel mogelijk af te lossen. Als ze dat gedaan hebben, presenteer je ze de rekening. Dat voelt als een mes in de rug!’, aldus de partij op de website stopaflosboete.nl.

Afschaffen

Van Rooijen en zijn PVV-collega Edgar Mulder probeerden eind november de afschaffing van de wet te blokkeren door tijd te rekken in het debat over de kwestie. Van Rooijen had een spreektijd van 15 uur aangevraagd, maar gaf er na 4,5 uur de brui aan. Mulder was na twee uur klaar, omdat de Kamer er toen genoeg van had en ingreep. 

Het kabinet is bezig het raadgevend referendum zelf af te schaffen. Hoewel oppositiepartijen dat voorstel referendabel willen maken, heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken een juridische mogelijkheid gevonden waarmee ze dat referendum voorkomt. 

Bron: AD