Vastgoed Actueel Winst koopwoning

Acht op de tien Nederlandse huiseigenaren denken winst te maken als zij op dit moment hun woning zouden verkopen. Dat meldt ABN Amro op basis van een onderzoek onder 1.250 mensen met een eigen woning.

Vier op de tien verwachten minstens 50.000 euro op te strijken.

Middensegment meest optimistisch

Woningbezitters in het middensegment zijn het meest optimistisch over de hoogte van de winst. Ruim twee op de tien eigenaren van huizen met een aankoopwaarde tussen 200.000 en 400.000 euro gaan bij verkoop uit van een winst tussen de 50.000 en 100.000 euro. Nog eens twee op de tien eigenaren uit het middensegment verwachten zelfs een winst die hoger is dan 100.000 euro.

Gemiddeld 128.000 euro overwaarde

De verwachte winst van de woning is een goede indicatie voor de overwaarde. Van de huiseigenaren geeft bijna 80 procent aan gemiddeld 128.000 euro overwaarde te hebben. De overwaarde kan deels te gelde worden gemaakt zonder het huis te verkopen, maar daar zijn Nederlandse woningeigenaren vooralsnog terughoudend in, blijkt uit het onderzoek. Amper 7 procent heeft ooit iets met de overwaarde gedaan of is dat van plan. Bijna de helft van de respondenten geeft aan niet of slechts een beetje op de hoogte te zijn van de mogelijkheden omtrent het gebruik van de overwaarde.

Hogere overwaarde door hypotheek en verbouwing

Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro: “In veruit de meeste gevallen geven huiseigenaren aan dat de waarde van de woning is toegenomen door de stijging van de woningprijzen. Ook (extra) aflossingen van de hypotheek en een verbouwing worden genoemd als oorzaken van de toename van de overwaarde.”

Bokeloh vervolgt: “Zeker in de drie grootste steden en hun randgemeenten verwacht men grote winsten. Een kwart van de woningeigenaren in die steden denkt aan een winst tussen 100.000 en 200.000 euro. Hun huizen zijn door het beperkte woningaanbod het sterkst in waarde gestegen. In de noordelijke en oostelijke provincies is de druk op de woningmarkt minder. In deze regio’s verwachten eigenaren relatief de laagste winst.”

Aanvulling op AOW

Vooral eigenaren boven de 50 jaar hebben de waarde van hun woning fors zien stijgen. Van deze groep denkt 22 procent dat het huis nu tussen de 100.000 en 200.000 euro meer waard is geworden. Van de pensioengerechtigden denkt zelfs 14 procent dat het gaat om een bedrag tussen 200.000 tot 300.000 euro. Van de AOW-gerechtigden die de overwaarde gebruiken zonder daarvoor hun woning te verkopen, gebruikt 8 procent deze als aanvulling op de AOW en het pensioen.

‘Opeethypotheek weer terug’

Volgens Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis komt de opeethypotheek langzaam weer terug: “zij het met een veel lager risico dan voorheen”. Hij denkt dat vooral investeringen in het huis nuttig kunnen zijn. “Voor ouderen geldt dat ze vaak behoefte hebben om hun huis toekomstbestendig te maken, bijvoorbeeld door beneden een slaap- en badkamer te plaatsen zodat ze niet meer de trap op hoeven. Ook verduurzaming van de woning kan worden gefinancierd met zo’n hypotheek, bijvoorbeeld door extra isolatie of de aankoop van zonnepanelen.”

Bron: ABN Amro, AD.nl