Vastgoed Actueel Amsterdam

Sven Heinen (45) zwaait na vijf jaar af als voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MvA). Hij kijkt terug op bewogen jaren, waarin het makelaarsvak snel veranderde en hij zichzelf ontpopte tot gezaghebbend duider van de krankzinnige ontwikkelingen op de hoofdstedelijke woningmarkt.

Sven Heinen was 5 jaar voorzitter van de MvA.

In Vastgoed 9 van 2018 hield hij in de rubriek ‘Onbescheiden vragen aan’ nog een pleidooi voor meer transparantie, innovatie en een actievere houding van de NVM. In een interview met de Volkskrant gaat Heinen vooral in op de ‘steeds grimmiger geworden’ woningmarkt in zijn Amsterdam. “Ik kreeg mensen die mij als aankoopmakelaar inhuurden in de verwachting dat ik met mijn ‘makelaarsvriendjes’ wel even zou regelen dat zij die biedingsstrijd zouden winnen. Linksom of rechtsom. Dat zijn mensen die bij eerdere biedingen achter het net hebben gevist en denken: kennelijk red ik het in mijn eentje niet. Ik heb een makelaar nodig om er tussen te komen in dat spelletje.”

Te weinig kleine woningen

Helaas legt Amsterdam op steeds meer plekken restricties op aan de groei van het aantal kleine woningen, zegt Heinen. “Of dat nou door nieuwbouw is dan wel door splitsing. Als het aanbod niet meegroeit met de vraag, dan betekent dat doorgaans toch nog hogere prijzen.”

Investeren in infrastructuur

Mensen moeten zich meer gaan verspreiden, betoogt Heinen. “Dat kan alleen door een enorme slag in de infrastructuur, vooral in het openbaar vervoer rond Amsterdam maar eigenlijk in de gehele Randstad. Blijven die investeringen achterwege, dan blijft de trek naar de stad in stand. En blijven de huizenprijzen dus stijgen.”

Als het aan hem ligt komt er ‘een echte minister van Wonen’. “Iemand met macht, die kan beslissen over de grenzen van gemeenten en provincies heen. Niet een type als Stef Blok (minister voor Wonen in het kabinet Rutte II, 2012-2017). Die heeft de corporaties een miljardenboete opgelegd in de vorm van een fiscale verhuurdersheffing, hen verboden zich met meer te bemoeien dan alleen sociale woningbouw, en bovendien een groot deel van de Nederlandse sociale woningvoorraad verkwanseld aan buitenlandse beleggers.”

Schimmig gedoe opengegooid

Heinen wil dat het makelaarsvak transparanter wordt en liet de website Biedopdezewoning.nu bouwen, waarbij het schimmig gedoe met gesloten enveloppen wordt opengegooid. “Er zijn inmiddels 75 panden via dat podium verkocht. Veel woningcorporaties en de gemeente overwegen ermee te gaan werken.”

Sven Heinen is per 1 januari opgevolgd door Jerry Wijnen.

Bron: de Volkskrant