aa60bf3dba7b06bf9bbc06ae7996d676_L

Europese banken investeren meer in vastgoed; een toename van zo’n 25% vergeleken met de eerste helft van 2013. Nederlandse banken lopen echter iets achter.  Dit heeft KPMG Real Estate Advisory onderzocht. Het oplossen van problematische leningportefeuilles geldt  voor een meerderheid van Europese banken nog als de belangrijkste prioriteit. 

 


Europese banken investeren meer in vastgoed; een toename van zo’n 25% vergeleken met de eerste helft van 2013. Nederlandse banken lopen echter iets achter.  Dit heeft KPMG Real Estate Advisory onderzocht. Het oplossen van problematische leningportefeuilles geldt  voor een meerderheid van Europese banken nog als de belangrijkste prioriteit. 

Het toegenomen vertrouwen van de banken en de verbeterde leenvoorwaarden hebben ervoor gezorgd dat in de eerste zes maanden van dit jaar tot 80 miljard euro in vastgoed werd geïnvesteerd. “Hoewel veel banken nog altijd beschikken over aanzienlijke portefeuilles met niet-renderende vastgoedleningen, is het sentiment duidelijk aan het veranderen”, aldus Frank Mulders van KPMG Real Estate Advisory.

Nederlandse banken lopen iets achter

Banken in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk waren goed voor zo’n 70% van de investeringen. Ruim de helft van de banken in deze landen geeft aan meer interesse te hebben in financiering van onroerend goed dan vorig jaar. “De ontwikkelingen op de Nederlandse markt lopen hierbij nog iets achter op andere Europese markten”, zegt Frank Mulders van KPMG Corporate Finance. “Maar ook in Nederland zien wij, als gevolg van de aantrekkende economie, een toenemende interesse voor het financieren van vastgoed. De banken verwachten dat hun portefeuilles met vastgoedleningen de komende achttien maanden aanzienlijk zullen groeien.”

Herstructurering voorkeur boven executie

Het oplossen van problematische leningportefeuilles vormt voor een meerderheid van de Europese banken nog de belangrijkste prioriteit. De meeste van hen gaan ervan uit dat zij door herstructurering een oplossing kunnen vinden voor de meerderheid van hun problematische leningen. Bovendien verkiezen zij herstructurering in het algemeen boven onmiddellijke executie. Mulders: “Voornamelijk vanwege de angst om hierop zware verliezen te maken. De afgelopen tijd is de vraag naar dit soort slechte leningen echter fors toegenomen en hebben met name private equity fondsen en hedge fondsen forse bedragen gereserveerd om deze leningen te kunnen opkopen. Mede ingegeven door de verwachte uitkomsten van de Asset Quality Review zien wij in Nederland ook meer bereidheid vanuit de banken om deze leningportefeuilles te verkopen.” 

Verschuiving door buitenlandse spelers

De toegenomen interesse van Nederlandse en vooral buitenlandse partijen in Nederlands vastgoed leidt tot dalende opbrengsten. Daarnaast raakt de markt voor de echte toplocaties steeds verder verzadigd. Hierdoor verschuift de focus van investeerders en financiers steeds meer naar de secundaire steden en sub-prime locaties in de grote steden.
“Nederlandse financiers blijken echter een voorkeur te hebben voor beleggingsobjecten boven nieuw te ontwikkelen vastgoedprojecten. In de afgelopen anderhalf jaar waren beleggingsobjecten goed voor 82 procent van de totale leningproductie, 18 procent werd geïnvesteerd in nieuwe projecten.”
 

  Meer over buitenlande spelers op de Nederlandse woningmarkt leest u in het tweeluik in Vastgoed 8. Lees hier meer over editie 8 van Vastgoed.

Het onderzoek kunt u downloaden via deze pagina.