De beste woonwijk van Nederland is Lent. Dat blijkt uit een data-analyse van Geodan, specialist in location intelligence. Maar ervaren bewoners dat ook zo?
De beste woonwijk van Nederland is Lent. Dat blijkt uit een data-analyse van Geodan, specialist in location intelligence. Maar ervaren bewoners dat ook zo?
Op basis van een analyse van 5 verschillende factoren kwam Lent als winnaar uit de bus: woningwaarde, ruim en groen wonen, wonen bij voorzieningen, wonen bij werk en woningkwaliteit. Deze factoren zijn voor de gemiddelde Nederlander erg belangrijk bij de keuze van hun woonomgeving. Lent scoort vooral goed op woningwaarde, woningkwaliteit en ruim en groen wonen. Saeftinge-Nemelaar in Haarlem eindigde op de tweede plek; de Vrijheidsbuurt in Gouda is nummer 3.
Huizenprijzen meegenomen in ranglijst
“Belangrijkste verschil met andere ranglijstjes zoals die van Elsevier, is dat wij ook de huizenprijzen hebben meegenomen bij het bepalen van onze ranglijst”, vertelt Peter van den Pol van Geodan aan de Gelderlander. “Want op basis van data kun je bijvoorbeeld wel concluderen dat Laren de groenste en meest gezonde woonomgeving is. Maar wat zegt zo’n lijst als slechts een kleine groep het zich kan veroorloven daar een woning aan te schaffen? Wij hebben geprobeerd tot een top 50 te komen die ook echt haalbaar is voor mensen.” Geodan berekende per buurt de WOZ-waarde per vierkante meter woonoppervlak. Hoe dichter de WOZ-waarde van een wijk bij het gemiddelde ligt, hoe hoger hij wordt gewaardeerd.
Van der Pol: “Lent is volop in ontwikkeling. In deze wijk in Nijmegen-Noord staan kwalitatief goede woningen voor een relatief goede prijs. Dat levert op deze punten de maximale score op. Daarnaast scoort de wijk goed op bereikbaarheid en de aanwezigheid van voorzieningen en groen.’’
Verbeteren van stad werpt vruchten af
Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls op Vastgoedjournaal: “Mooi om te horen dat ook anderen ontdekken wat veel Nijmegenaren al weten: dat Lent een mooie plek is om te wonen. Mede vanwege grote veranderingen, zoals nieuw groen en water, staat het stadsdeel ook bij ons bekend als een prima locatie. De gemeente Nijmegen werkt hard aan het doorlopend verbeteren van onze stad. Goed om te constateren dat dit zijn vruchten afwerpt.”
Lent scoort ook hoog op Leefbarometer ministerie
Wie kijkt naar de Leefbarometer van het Ministerie van Binnenlandse Zaken ziet dat de uitverkiezing van Lent niet helemaal uit de lucht is gegrepen. Op deze ‘vergelijkingssite’ scoort de wijk ook ‘uitstekend’ op het gebied van woningen, bewoners, voorzieningen, veiligheid en omgeving.
Eenheidsworst
Verslaggeefster Collette Beckers van de Gelderlander woont in de wijk en is, net als haar buren, verrast. ”Leven als God in Lent. Dat idee had ik er 3 jaar geleden niet bij. Wel: meer ruimte, een tuin én een betaalbare huur.” Duizenden huizen werden en worden er in Lent uit de grond gestampt, om het oude dorp heen. “Eenheidsworst, vaak. De gevels van dat rijtje langs de A325, waar ik woon, doen denken aan pakjes Marlboro.”
‘Per 5 minuten dendert er een zandtruck door de woonwijk’
Beckers: “Elk buurtje – zo hebben we bijvoorbeeld de Franse chansonierbuurt met de Yves Montandstraat, en de Engelse bands-buurt met de Coldplaystraat – kregen eenzelfde look. De tuinen hebben allemaal dezelfde afmetingen. Rasters en kiezelstenen kregen we er gratis bij, de klimop moest groeien. En daarmee zou het zicht op die buren vanzelf verdwijnen.”
“Ook de mooie dijk aan de Waal wordt volgebouwd met nog eens honderden huizen maar och en wee, al die zandtransporten! Per 5 minuten dendert er een zandtruck door de woonwijk.”
Perfecte woonwijk helemaal niet zo utopisch
Verderop in het artikel: “Nijmegen-Noord kent een ware babyboom. Mens en huisdier in Lent wil eten, drinken, winkelen, uitgaan, recreëren en leven als God in Lent. En dat is waar het begint te knellen. Het succes van Lent haalt zichzelf in. Die perfecte woonwijk, met de lage WOZ-waardes, waar het volgens de onderzoekers ruim en groen wonen is, met voorzieningen, óók nog in de buurt van je werk, is misschien helemaal niet zo utopisch.”
”De scholen puilen uit, de kinderopvang heeft pagina’s lange wachtlijsten. Hondenuitlaatvelden, ze moeten wijken voor – opnieuw – huizen. De honden zijn ook niet welkom op het strand van de plas. En dan hebben we het nog niet eens over de verkeersellende op de Waalbrug gehad. Handig, dicht bij je werk wonen?”
Nieuwe inzichten
“De koele cijfers kunnen natuurlijk niet voor mensen bepalen waar ze het lekkerste wonen. Het blijft een gevoelskwestie”, zegt Henk Scholten, CEO van Geodan. “Iedereen heeft andere eisen aan een woonplek. Maar locatiedata kunnen mensen wel helpen een betere beslissing te maken, omdat zij daardoor over meer informatie beschikken. Zoals dat eigenlijk geldt voor al onze tools. Of het nu gaat om het bepalen van de snelste route of het versnellen van een energietransitie. Ze bieden onze klanten nieuwe inzichten.”
Zelf proberen
Op het contentplatform van Geodan, The Meridian, kan iedereen testen welke wijk voor hen het beste scoort. Wie naar deze pagina gaat en daar minstens 3 voor hem belangrijke factoren selecteert, krijgt meteen een overzicht van de wijken die het beste scoren op deze onderdelen.
Bron: De Gelderlander, Vastgoedjournaal