verduurzaming
Koppeling van duurzaamheidsfinanciering aan een woning moet meer huiseigenaren aansporen om maatregelen te nemen zoals beter isolatie. - Foto: Canva

Als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen steeg de interesse van Nederlanders naar isolatie van de woning in het eerste kwartaal met 79% ten opzichte van de eerste drie maanden van 2021. Dat blijkt uit een analyse van matchingsplatform Slimster.

Het aantal offerteaanvragen naar isolatie steeg volgens Slimster in het eerste kwartaal met 67% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Deze komen vooral uit de Randstad.

Lees onderaan dit artikel hoeveel geld Nederlanders in 2021 uitgaven aan verduurzaming van de woning

Dak- en spouwmuurinstallatie het gewildst

Dakisolatie is veruit het populairst: het aantal aanvragen hiervoor steeg met liefst 171%. Ook de interesse in spouwmuurisolatie verdubbelde bijna, terwijl de vraag naar gevelisolatie met 68% steeg. Bodem- en vloerisolatie blijven met respectievelijk 16 en 35% wat achter, al is ook hierin de interesse toegenomen, zo laten de cijfers van Slimster zien.

Utrecht koploper isoleren

Niet in heel Nederland is isoleren even hot. Zo nam onder Friezen de interesse met ‘slechts’ 53% toe, zo blijkt uit het onderzoek. Groningen en Limburg scoren rond de 60%, terwijl Zeeland en Overijssel rond het landelijk gemiddelde van 67% zitten. Opvallende uitschieter in het Noorden is Drenthe. Hier nam de interesse in woningisolatie met maar liefst 88% toe.

Lees ook: Meer mensen willen verduurzaming meefinancieren

Met een kleine 92% ging de interesse in woningisolatie ook in Noord-Brabant bijna een keer over de kop. Noord-Holland zit daar net iets boven. En ook bij Gelderse isolatiebedrijven staat de telefoon als gevolg van een toename van 97% roodgloeiend.  Zuid-Hollanders scoren nog een procentpunt hoger, terwijl inwoners van Utrecht al helemaal aan het isoleren zijn geslagen. Hier steeg de interesse de afgelopen maanden met meer dan 114% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

‘Isolatie hardst nodig bij huizen buiten de Randstad’

Marco Schuurman, eigenaar van Slimster, verklaart de verschillen tussen de provincies. “Wat we zien is dat vooral in de Randstad de vraag naar isolatie is toegenomen. Hier verdient een gemiddeld huishouden jaarlijks al gauw €4.000 tot €6.000 bruto meer dan in bijvoorbeeld Friesland of Groningen. Het ligt voor de hand dat men dan ook eerder geld over heeft om te investeren in de woning.”

De woningen waar betere isolatie de grootste impact heeft, staan echter juist buiten de Randstad. Zo ligt in Zeeland, Limburg en Groningen het aantal woningen dat gebouwd is voor 1975 rond de 55%, waar het landelijk gemiddeld 49% is (bron: CBS). In die periode was isolatie nog geen vereiste bij de bouw. “Eigenaren van deze woningen worden momenteel dus het hardst geraakt door de gestegen gasprijs, omdat ze veel moeten stoken om het huis warm te krijgen”, aldus Schuurman.

Isoleren in de zomer financieel aantrekkelijker

Schuurman vermoedt dat de vraag naar isolatie de komende tijd weer afneemt nu de winter voorbij is. Hij raadt echter aan om juist de zomer aan te grijpen voor woningisolatie. “Traditioneel neemt de vraag toe naarmate het kouder wordt, waardoor automatisch de wachttijd oploopt. Maar laat je je woning in de zomer isoleren, dan kan dit in de regel op veel kortere termijn gerealiseerd worden.” Hij stelt dat installateurs ‘s zomers meer tijd hebben en dat er meer keuze is. “Je hebt dan vaak een betere deal, zowel qua prijs als qua bedrijf dat bij je past”, legt Schuurman uit. “Zo heb je meer kans op installatie door een bedrijf uit de buurt, wat toch vaak een prettig gevoel geeft.”


Consument besteedt €8,6 miljard aan verduurzaming

In 2021 gaven Nederlanders ruim €8,6 miljard uit aan duurzame aanpassingen aan de woning. Verlichting werd het vaakst verduurzaamd. De hoogste bestedingen werden gedaan in de categorie verwarming. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 4.300 Nederlanders.

4,2 miljoen woningen duurzamer

In 2021 deed 52% van de Nederlandse huishoudens minimaal één duurzame aanpassing aan de woning. Dat komt neer op 4,2 miljoen huishoudens. Gemiddeld werden 4,1
duurzame aanpassingen per huishouden gerealiseerd. In de meeste gevallen voerde men de aanpassing zelf uit (52%). 28% is tegen betaling uitgevoerd en 18% werd door de verhuurder gedaan. 2% werd door de Vereniging van Eigenaren (VvE) geïnitieerd.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Verlichting vaakst verduurzaamd

Twee op de vijf huishoudens brachten in 2021 energiezuinige verlichting in de woning
aan. Daarmee was dit veruit de meest toegepaste woningverduurzaming. Daarnaast
nam 19% van de huishoudens energiebesparende maatregelen op het gebied van verwarming. 17% paste de isolatie van de woning aan en 12% nam waterbesparende maatregelen. 7% verduurzaamde de ventilatie van de woning.

Hoogste besteding aan verwarming

Gemiddeld werd per aanpassing €649 uitgegeven. Nederlanders besteden het meest aan het verduurzamen van de verwarming (gemiddeld €1.800 per aanpassing). Ook de investering in isolatiemaatregelen ligt met €1.000 per aanpassing hoger dan gemiddeld. De gemiddelde bestedingen aan duurzame aanpassingen van de ventilatie (€189), waterbesparing (€100) en energiezuinige verlichting (€87), liggen veel lager.

Lees ook: Oorlog Oekraïne zorgt voor grote interesse in verduurzaming