miljoenenwoning
Henriëtte Bosmansstraat, Amsterdam. - Foto: funda

Als gevolg van de hogere woningprijzen telt Nederland meer dan 65.000 miljoenenwoningen. Dat blijkt uit het jaarverslag van Calcasa. Opvallend is dat ook steeds meer hoek- en tussenwoningen de grens van 1 miljoen euro passeren. Calcasa bedacht er een naam voor: de doorsnee miljoenenwoning.

Bij de term miljoenenwoning wordt vaak gedacht aan vrijstaande villa’s in dure wijken, bijvoorbeeld in Wassenaar en ’t Gooi. De Konijnlaan in Wassenaar is overigens opnieuw de duurste straat van Nederland. Maar ook historische (grachten)panden in de binnenstad zijn in veel gevallen meer dan een miljoen waard.

Uit het miljoenenwoningenrapport van Calcasa blijkt dat ook elders in het land buurten zijn waar het aantal miljoenenwoningen toeneemt zoals Overgooi in Almere, Thorbeckeplein in Amersfoort en Rhijngeest in Oegstgeest.

Doorsnee miljoenenwoning is gebouwd na 1945

Een doorsnee miljoenenwoning is volgens de definitie van Calcasa een hoek- en tussenwoning gebouwd na 1945 met maximaal 200 vierkante meter vloeroppervlakte.

Vooral in Amsterdam komt het voor dat de waarde van deze woningen het miljoen overstijgen. De Prinses Irenebuurt in Amsterdam-Zuid is koploper: van de 204 koophuizen zijn er 132 een doorsnee miljoenenwoning. Een van de meest bekende voorbeelden is de Henriëtte Bosmansstraat, een straat met rijtjeswoningen van 150-200 vierkante meter, gebouwd in de jaren 50. 84% van de woningen in deze straat is inmiddels meer dan een miljoen waard.

Projectontwikkelaars in Amsterdam-Zuid

Afgelopen zomer werd de Prinses Irenebuurt landelijk nieuws toen er in korte tijd twee rijtjeshuizen op de markt kwamen, meldt amweb.nl. Beide voor ongeveer 1,5 miljoen euro. Het laatste huis was een jaar daarvoor aangeschaft door een projectontwikkelaar voor 850.000 euro.

Twee keer meer miljoenenpanden

Ten opzichte van 2008 heeft Nederland twee keer zoveel miljoenenwoningen. Op het dieptepunt van de woningmarktcrisis in 2013 waren dat er ‘slechts’ 15.000.

303 koopaktes in april

Volgens Leslie de Ruiter van Christie’s Real Estate zijn er in april 303 koopaktes getekend voor huizen van minstens 1 miljoen euro. Het duurste wordt zelfs voor 12 miljoen euro overgedaan. Daarmee is het verschil met vorig jaar volgens De Ruiter haast verwaarloosbaar klein, vertelt hij aan Quote. Kopers zijn wel kritischer.