misdaad
Meld Misdaad Anoniem roept de vastgoedsector op om misstanden te melden. - Foto: Pixabay

Meld Misdaad Anoniem (M.) en de gemeente Amsterdam roepen partijen in de vastgoedsector op om misdaad anoniem te melden. NVM, VBO, Vastgoed Pro en Makelaarsvereniging Amsterdam steunen deze campagne.

Criminelen zetten vaak panden in voor drugs, opslag van illegale goederen, illegale prostitutie of voor het witwassen van geld. De huur en aankoop daarvan is mede mogelijk omdat mensen binnen de vastgoedsector criminelen helpen, schrijft M. in een persbericht.

Ook kunnen makelaars, taxateurs, notarissen en andere partijen die in vastgoed werken soms op de hoogte zijn van criminaliteit. Ze kunnen dat bijvoorbeeld zien aan vervalste documenten, scheve prijsverhoudingen of schijnconstructies. Om misdaad met vastgoed te kunnen aanpakken zijn anonieme tips nodig vanuit de vastgoedsector.

M. begint met de gemeente Amsterdam een campagne om te bevorderen dat mensen dit soort misstanden melden. Makelaarsvereniging Amsterdam steunt de campagne, vertelt voorzitter Jerry Wijnen. “Makelaars en taxateurs die mogelijke misstanden in de vastgoedbranche signaleren moeten een veilige anonieme plek hebben waar zij dit kunnen melden. Zo kunnen zij samen met andere stakeholders een actieve bijdrage leveren tegen criminele praktijken in het vastgoed.”

Overlast en schade

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam benadrukt hoe belangrijk meldingen zijn voor de aanpak van criminaliteit. Iedereen die werkt in de vastgoedsector kan bijdragen aan het tegengaan van misdaad, zegt zij. “Ook in onze stad wordt vastgoed voor allerlei criminele doeleinden gebruikt. Dat geeft overlast voor de buurt en leidt vaak tot schade aan eigendommen, boetes of het sluiten van een pand of woning. Deze openbare ordeverstoringen geven een onveilig gevoel voor omwonenden en verhuurders. Het is daarom van groot belang om signalen te melden. Hoe eerder misstanden worden herkend en gemeld, hoe eerder er stappen kunnen worden ondernomen.”

Herkennen van misstanden

In de campagne gaan Meld Misdaad Anoniem en de gemeente actief samenwerken met de vastgoedsector door toolkits en artikelen aan te reiken. Via een online strategie en e-learning zien mensen waar ze op moeten letten. Dat moet de drempel verlagen om een melding te doen.

Meld Misdaad Anoniem is een meldpunt dat onafhankelijk van de politie opereert en jaarlijks 20.000 meldingen doorstuurt naar politie en andere instanties.