financiering verduurzaming

Van alle Nederlanders die van plan zijn binnen vijf jaar een huis te kopen, staat 98% ervoor open om een duurzame woning te realiseren. De kennis over de financiering van verduurzaming blijft daar ver bij achter.

Dat blijkt uit onderzoek van Centraal Beheer. De meest voor de hand liggende mogelijkheid is het meefinancieren van verduurzamende maatregelen in de hypotheek. Toch bleek 45% van de 944 respondenten niet bekend met deze mogelijkheid. Dat er subsidies en leningen bestaan speciaal voor financiering van verduurzaming, is bij 53% niet bekend.

Liever zonnepanelen dan isolatie

De meest gegeven reden dat aanstaande kopers willen verduurzamen is besparen op vaste lasten (50%). Zo’n 44% verduurzaamt vooral om milieuvriendelijker te kunnen leven. De populairste maatregel is het installeren van zonnepanelen. Isolatie is beduidend minder hip.

Actie nodig in de branche

“Uit dit onderzoek blijkt duidelijk dat er actie nodig is”, zegt Angela Eijlander, senior manager Financiële Diensten bij Centraal Beheer. “Financiering van verduurzaming is essentieel om onze klimaatdoelen in Nederland te kunnen halen. Dat begint bij kennis bij consumenten. Hier ligt een grote taak voor ons als branche. Wij moeten de stap naar verduurzaming makkelijk maken voor Nederlanders.”

“Als Centraal Beheer werken we hier hard aan. We delen kennis over verduurzaming via onze website en social media kanalen. Je kunt verduurzaming meefinancieren in onze hypotheek of je zonnepanelen via ons aanschaffen en laten installeren. We blijven kijken naar wat nog meer nodig is.”

Ook adviseurs spelen een belangrijke rol

Eijlander: “Het kopen en financieren van een huis is ingewikkeld. Vandaar ook dat veel consumenten hiervoor aankloppen bij een adviseur. Ook in die gesprekken moet duurzaamheid altijd een onderwerp zijn. Met het sectorcollectief Duurzaam Wonen maken we hier al mooie stappen. Het is in ieders belang dat we als branche aan een duurzamer Nederland bijdragen.”

Het aantal mensen dat een groene hypotheek afsluit en het aantal Adviseurs Duurzaam Wonen neemt in Nederland toe.

Op de website van het Duurzaam Bouwloket kunnen huizenkopers een informatiepakket aanvragen met subsidies die in hun gemeente beschikbaar zijn.