Vastgoed actueel - italie

De politieke onrust van de afgelopen tijd bereikte vorige week een climax. Dinsdag 29 mei eindigde de rente op de kapitaalmarkt op de laagste stand van 2018 nadat Italië op nieuwe verkiezingen leek af te koersen, met als inzet het mogelijk afschaffen van de euro.

De politieke onrust van de afgelopen tijd bereikte vorige week een climax. Dinsdag 29 mei eindigde de rente op de kapitaalmarkt op de laagste stand van 2018 nadat Italië op nieuwe verkiezingen leek af te koersen, met als inzet het mogelijk afschaffen van de euro. Beleggers reageerden een dag later opgelucht dat Italië toch een nieuwe regering krijgt.

Donderdag hield het uitbreken van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en Europa de gemoederen bezig, nadat duidelijk werd dat de Verenigde Staten importheffingen op staal en aluminium uit de Europese Unie in gaan stellen. Vrijdag bleek ten slotte dat de top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Trump, op 12 juni in Singapore, toch doorgaat. Dat meldt De Hypotheekshop.

De forse daling van de kapitaalmarktrente leidde vorige week tot een toename van hypotheekrente verlagingen door geldverstrekkers, waaronder belangrijke aanbieders als Obvion, ABN Amro en Florius. NIBC start opnieuw een tijdelijke renteactie op 20 en 30 jaar vast met NHG. Rabobank, Centraal Beheer en Woonfonds verhoogden hun tarieven, hoewel de laatste twee voor de nieuwe week inmiddels al weer een verlaging hebben aangekondigd. Argenta voerde wederom een flinke verlaging door. ABN Amro en Florius hebben de renteopslag voor aflossingvrije leningdelen op de lange rentevaste perioden verlaagd.

Nieuwe geldverstrekker

Komende zomer zal Colibri Hypotheken het levenslicht zien, na Vista en Tulp alweer de derde nieuwe geldverstrekker van dit jaar. Aegon treedt op als de funder, wellicht dat op termijn ook andere investeerders zullen participeren, zoals pensioenfondsen of buitenlandse partijen. 

Nieuwbouw

Voor geldverstrekkers wordt het financieren van nieuwbouwwoningen in de toekomst steeds interessanter, dat heeft verschillende redenen, stelt De Hypotheekshop. Allereerst loopt het aanbod van bestaande te koop staande woningen in snel tempo terug. Daarnaast neemt het belang van verduurzaming toe en vormen nieuwbouwwoningen daarom aantrekkelijke onderpanden voor aanbieders. Argenta gaat de concurrentie op nieuwbouw aan door een langere offertegeldigheid te bieden en voortaan geen bereidstellingskosten meer te rekenen. ABN Amro en Florius accepteren in het vervolg woningen die worden gebouwd op basis van Collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO of zelfbouw). CPO betekent dat een particulier of groep particulieren een bouwkavel koopt en van begin tot eind zelf bepaalt wat er gebouwd wordt en met welke partijen (architect, adviseurs, aannemer) er wordt samengewerkt.

Bron: De Hypotheekshop