Vastgoed Actueel Woondeal Ollongren

Minister Kajsa Ollongren en gemeente Groningen hebben woensdag een zogeheten woondeal gesloten. Binnen tien jaar moeten er 20.000 woningen bijkomen.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en gemeente Groningen hebben woensdag een zogeheten woondeal gesloten. Binnen tien jaar moeten er 20.000 woningen bijkomen.

Dat gebeurde tijdens een werkbezoek van de minister aan het Ebbingekwartier, een wijk in Groningen die afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling doormaakt. Al eerder becijferde de gemeente dat vanwege de krapte op de woningmarkt er voor 2030 20.000 nieuwe woningen bijgebouwd moeten worden.

Investering van €750.000

De minister belooft om een bedrag van € 750.000 te investeren om de excessen op de Groninger woningmarkt aan te pakken. “Het is meer dan geld, zou ik willen zeggen. Het is ook expertise en regie; we gaan echt samenwerken”, zegt de minister. “Door het geld wordt ook de handhaving op de aanpak van huisjesmelkers mogelijk.”

‘Nog afspraken maken met vier andere regio’s’

In aansluiting op de afspraken met de gemeente Groningen gaat minister Ollongren nog afspraken maken met vier andere regio’s waar de druk op de woningmarkt groot is: de Metropoolregio Amsterdam, de Metropoolregio Utrecht, de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en de regio Eindhoven.

In de woondeals staan voor de kortere termijn afspraken over locaties waar woningbouw versneld van de grond kan komen. Voor de langere termijn gaat het om het zeker stellen van voldoende plancapaciteit door als partners samen te werken bij enkele complexe ontwikkellocaties.

Nieuwe kamerverhuurvergunning

Voor Groningen gaat het bijvoorbeeld om de nieuwe kamerverhuurvergunning, die wantoestanden op de particuliere verhuurmarkt in de toekomst moet voorkomen. “Veel verhuurders doen het netjes, maar er is een aantal dat het niet doet”, zegt Ollongren. “Ik ben heel benieuwd of de Groningse aanpak gaat werken. Aan die excessen op de woningmarkt heeft helemaal niemand iets. Daar moet echt een einde aan komen.” 

Ook de snelle ontwikkeling van grote bouwlocaties zoals de Eemskanaalzone en het Suikerfabriekterrein, wijkvernieuwing en het aardgasloos bouwen, vallen onder de woondeal.

Duizenden extra woningen

De gemeente Groningen heeft aangegeven de komende tien jaar ten minste 20.000 extra woningen te willen bouwen. 8.000 daarvan moeten al in de komende vier jaar gebouwd worden. 

Burgemeester Den Oudsten noemt de deal “heel belangrijk, vanwege de immense woningbouwopgave”. “Deze deal zegt dat het Rijk zich daar mede verantwoordelijk voor voelt.”

 

Bron: Rijksoverheid, rtvnoord