puzzle-pieces-2648213_1920

Duitse banken willen het  bouwsparen invoeren op de Nederlandse markt. In dit systeem krijgen spaarders extra rente als ze sparen voor een eerste koopwoning.

Duitse banken willen bouwsparen invoeren op de Nederlandse markt. Dat meldt het AD. Bij dit in Duitsland gebruikelijke systeem krijgen spaarders van de overheid een rentebonus als ze al vroeg beginnen met sparen voor de aankoop van een woning. Daardoor hoeven ze later minder te lenen.

Meerdere Duitse bouwspaarbanken staan volgens het AD te trappelen om met bouwsparen de Nederlandse markt op te gaan. Eén daarvan is Schwäbisch Hall, de grootste bouwspaarbank van Duitsland met 7 miljoen klanten. In Nederland zou de Volksbank, moederbedrijf van onder anderen SNS, geïnteresseerd zijn om, eventueel in samenwerking met Schwäbisch Hall, het systeem in Nederland te introduceren.

Vruchten pas op langere termijn

Maar daarvoor is wel wetgeving nodig, aangezien de overheid het bouwsparen door middel van subsidie aantrekkelijk moet maken. In de Tweede Kamer zijn CDA en SP vóór, maar naar verwachting is er momenteel geen politieke meerderheid te vinden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft al laten weten voorlopig geen plannen te hebben. Bouwsparen is een oplossing die pas op langere termijn – als de eerste mensen die op jonge leeftijd beginnen met sparen een huis gaan kopen – vruchten afwerpt. Bovendien speelt bij veel starters juist het probleem dat ze, met de relatief hoge woonlasten van een huurwoning en een studieschuld, niet veel geld hebben om te sparen. Ze zouden dus eerder moeten beginnen met bouwsparen. In Duitsland is het niet ongewoon dat ouders of grootouders bij de geboorte een bouwspaarrekening openen voor het kind of kleinkind.

Kosten

Veel partijen vrezen de kosten, maar die vallen volgens experts mee. Schwäbisch Hall gelooft zelfs dat het onder de streep positief kan uitvallen, zeker als het betekent dat de overheid op termijn veel minder kwijt is aan hypotheekrenteaftrek. In Duitsland kost bouwsparen de regering jaarlijks 350 tot 400 miljoen euro, terwijl Nederland meer dan 10 miljard kwijt is aan hypotheekrenteaftrek. En Duitsland heeft vijf keer zoveel inwoners.

Nederland heeft de hoogste gemiddelde hypotheekschuld per persoon ter wereld. Daarnaast wordt er erg veel gespaard, onder meer voor de pensioenen. In Duitsland kopen mensen gemiddeld op latere leeftijd het eerste huis dan hier en nemen dan meer eigen geld mee. De discussie over bouwsparen als instrument om minder kapitaalkrachtigen te helpen bij het kopen van een woning speelt al veel langer. Zo pleitte de PvdA er al in 1990 voor. Ook in 2017 besteedden we er aandacht aan.

Bron: AD