Einde stijging hypotheekrente voorlopig niet in zicht
Kopers zetten de rente gemiddeld korter vast. Foto: Tumisu, Pixabay

De hypotheekrente stijgt onverwacht hard. De 3%-grens komt naderbij en een stabilisering is nog niet in zicht.

Volgens de Hypotheekshop is de hypotheekrente in ruim twee maanden terug op het niveau van vijf jaar geleden. En Van Bruggen Adviesgroep spreekt van een zeer uitzonderlijk jaar, waarin we nu al 15 weken te maken hebben met verhogingen van de rente.

Versnelling

Begon januari nog voorzichtig met de stijging van de gemiddelde hypotheekrentes van slechts een paar procentpunten; sinds februari zijn de wekelijkse verhogingen in een versnelling gegaan. Dit leidde eerder al tot een stijging van het aantal hypotheekaanvragen, vooral door oversluiters. Daarnaast neemt het consumentenvertrouwen af: er wordt minder snel op aangeboden woningen gereageerd.

De meeste rentetarieven op 20 en 30 jaar vast kwamen de afgelopen weken al boven de 3% uit. Volgens de Hypotheekshop lijkt het een kwestie van enkele weken voordat ook het totaalgemiddelde deze grens slecht. Door de vele renteverhogingen hebben financiers als Lloyds, Triodos en Philips Pensioenfonds dit jaar hun tarieven nu al vaker aangepast dan in heel 2021.

Tekst loopt door onder grafiek

Bron: Hypotheekshop

Einde opkoopprogramma ECB

De stijging van de hypotheekrentes heeft alles te maken met het snelle oplopen van de marktrente, de rente op de kapitaalmarkt. Deze geldt als betrouwbare maatstaf voor de hypotheekrente (ook wel de ‘inkoopprijs’ voor geldverstrekkers). Zeker sinds oktober is het statistisch verband tussen beide bijna een-op-een, aldus de Hypotheekshop. De oorzaak van de rentestijging is de zorg van beleggers over de hoge inflatie en de plannen van de Europese Centrale Bank om het opkoopprogramma af te bouwen en de rente te verhogen.

Flexibiliteit

Dit opkoopprogramma eindigt waarschijnlijk in het derde kwartaal van dit jaar, meldde Christine Lagarde, president van de ECB op 14 april in een persconferentie. De eerste renteverhoging kan NRC Handelsblad misschien al direct erna plaatsvinden, dus begin juli.

Maar zeker is dat niet, Lagarde laat alle opties nog open. Gezien de omstandigheden – inflatie én grote politieke onzekerheid door de oorlog in Oekraïne – wil de ECB het beleid niet meer helemaal van tevoren vastleggen. Optionality en flexibiliteit lijken de norm te worden, in tegenstelling tot de tot nu toe gehanteerde forward guidance.

Weinig invloed

Maar volgens Van Bruggen Adviesgroep moeten we niet al te veel van de ECB verwachten. “Het probleem voor de ECB is dat zij met haar beleid weinig invloed lijkt te kunnen oefenen op de huidige hoge inflatie, die vooral gedreven wordt door hoge energieprijzen en geopolitieke ontwikkelingen.” Het nog steeds doorlopende opkoopprogramma “weerhoudt beleggers er niet van om nu al steeds hogere rentes te vragen”.

Rentevaste periode

De hogere rente en het toegenomen verschil tussen de diverse rentevaste perioden heeft als gevolg dat consumenten hun rente gemiddeld genomen korter gaan vastzetten, aldus de Hypotheekshop. In februari lag het gemiddelde nog op 20 jaar, afgelopen week was dat afgenomen tot 18,2 jaar (bron HDN). De toetsmethodiek (volgens Nibud) voor hypotheken – waarbij een hogere rente leidt tot een lagere maximale leensom – is daar waarschijnlijk mede debet aan.

Hypotheekvoorwaarden

De stijgende rente heeft ook gevolgen voor de belangstelling voor bepaalde hypotheekvoorwaarden. De kwaliteit van de aangeboden verhuisregeling is dit jaar belangrijker geworden: daarin wordt geregeld wat de maximale termijn is na aflossing van de huidige hypotheek, waarin de huidige rentecondities kunnen worden meegenomen.

Een andere hypotheekvoorwaarde, de dagrente, is juist minder bepalend geworden. Bij aanbieders met een dagrente komt de consument onder voorwaarden in aanmerking voor een lagere rente als die na uitbrengen van de offerte is gedaald. Vanwege de kosten voor de geldverstrekker en de daardoor iets hogere rente heeft de eerste aanbieder (Venn) al besloten deze optie niet meer aan te bieden.