Vastgoed Actueel Elsevier

In samenwerking met het Kadaster onderzocht Elsevier Weekblad de vierkantemeterprijzen van koophuizen per wijk, in alle 3.086 Nederlandse wijken. Het magazine ging bovendien speciaal op zoek naar populaire wijken waar de huizen nog ‘relatief betaalbaar’ zijn.

In samenwerking met het Kadaster onderzocht Elsevier Weekblad de vierkantemeterprijzen van koophuizen per wijk, in alle 3.086 Nederlandse wijken. Het magazine ging bovendien speciaal op zoek naar populaire wijken waar de huizen nog ‘relatief betaalbaar’ zijn.

Dat Amsterdam als verreweg duurste stad om te wonen uit de bus komt, is niet zo verassend. Eerder deze maand maakte Altum Al bekend dat de vierkantemeterprijs in onze hoofdstad nu op 6000 euro ligt. Elsevier Weekblad bekeek de cijfers per wijk (volgens de indeling van het CBS) en constateert dat bijvoorbeeld een huis in de Amsterdamse Vondelbuurt tien keer zo duur is als een vergelijkbaar huis in het Groningse Nieuweschans.

Loosdrecht profiteert van gekte in de hoofdstad

Amsterdamse wijken nemen plek 1 tot en met 57 in op de ranglijst van duurste wijken van het land. Pas op plek 58 vinden we de eerste niet-Amsterdamse wijk: het dorp Loosdrecht. Het is een van de plaatsen die profiteert van de gekte in de hoofdstad. ‘Hoofdstedelingen cashen hun overwaarde en kiezen voor grote huizen met oprit en tuin in de regio rond Amsterdam, maar ook ver daarbuiten’, aldus de onderzoekers van Elsevier.

Van de Zuidas tot Súdwest-Fryslân

Het weekblad signaleert dat de prijzen het afgelopen jaar het hardst stegen in Oosterbeek (Gelderland), de Zuidas (Amsterdam), Nieuwegein, Overtoomse Veld (Amsterdam) en in Súdwest-Fryslân. In 96 procent van de 3.086 wijken stegen de prijzen. Alleen in sommige krimpregio’s, veelal aan de randen van het land, dalen de prijzen.

In Oosterbeek Noord-Oost en het centrum van Vlaardingen ‘gebeurt het’

Op basis van de cijfers die het Kadaster voor Elsevier Weekblad berekende, is dit jaar voor het eerst gezocht naar de parels van de huizenmarkt: populaire wijken waar de prijzen aan het stijgen zijn maar die nu nog relatief betaalbaar zijn en waar de dynamiek groot is (qua verkoop van bestaande huizen). Daaruit kwamen wijken naar voren als Oosterbeek Noord-Oost, Merwestein in Nieuwegein en het centrum van Vlaardingen.

Over het onderzoek

Voor het onderzoek ‘Wat is uw huis waard?’ zijn de gemiddelde huizenprijzen per vierkante meter berekend, op basis van de werkelijk betaalde bedragen.
Het onderzoek biedt ook informatie als prijsontwikkeling, percentage verkochte woningen en de verhouding tussen het inkomen van inwoners en huizenprijzen. Voor de vijf grote steden zijn gegevens op buurtniveau beschikbaar.

De resultaten van het onderzoek staan deze week (week 18) in Elsevier Weekblad en voor (digitale) abonnees van het magazine hier.

Bron: Elsevier Weekblad