overeenkomst
Tot de overeenkomst ondertekend wordt, kunnen kopers nog een ander bod accepteren. Foto: Canva

“Op basis van recent gevoerde gesprekken en signalen over aanhoudende misstanden, constateer ik dat de beroepscodes voor makelaars te veel ruimte laten voor eigen interpretatie en niet-integer handelen.” Dit schrijft minister Kajsa Ollongren in haar brief aan de Tweede Kamer op 9 november.

Opinie van Berry van Vark, Makelaarsassist

Minister Ollongren verwacht dat een vorm van tuchtrecht misstanden zal voorkomen. Maar net als bij het biedingslogboek, zal ook dit niet helpen als de wet zoals hij nu is, niet wordt aangepakt.

Wat zeggen de regels nu?

De verkoper kan, tot het moment van ondertekenen van de koopovereenkomst, nog een ander bod accepteren. Als er een later/beter bod wordt gedaan (na een sluitingstermijn van bieden) moet de verkopend makelaar dit voorleggen aan verkoper. De verkoper kan het moment van tekenen dus indien gewenst uitstellen, in afwachting van een beter bod. Beroepscode of niet, je gaat voor het beste resultaat.

De kopers zijn in onzekerheid zolang er niet is getekend, ondanks dat ze een ‘akkoord’ hebben bereikt. Je zult het maar te horen krijgen: “U moet € 15.000 meer bieden, anders is de woning voor een ander” Dit is helaas dagelijkse praktijk.

Wachten

Maar de kopers kunnen ook wachten, eventueel op aanwijzing van de aankoopmakelaar. Stel: de bouwtechnische keuring is niet als voorwaarde gesteld, maar moet wel binnen de wettelijke bedenktijd worden uitgevoerd. Hij kan helaas niet zo snel worden uitgevoerd. Niet tekenen is dan heel eenvoudig; je koopt tijd. Verkoper kan niet meer terug, deze heeft al getekend.

De koper wordt beter beschermd dan de verkoper. Hij heeft zelfs 72 uur bedenktijd na ondertekenen.

‘Koper kan ook tijd kopen door nog niet te tekenen’

Het wettelijke moment van overeenstemming zal dus moeten worden aangepakt. Maar wat ook kan: de afspraken in de bemiddelingsovereenkomst aanvullen en duidelijker maken. Dit is sneller en efficiënter. Dit moet wel branchebreed worden gedragen. De makelaars van goede wil zullen hier geen probleem mee hebben.

Extra artikel toegevoegd

Wij hebben inmiddels een extra artikel toegevoegd aan de bemiddelingsovereenkomst waarin wij aangeven hoe we met bepaalde situaties omgaan. Dit artikel wordt, net als de hele overeenkomst, vooraf uitgebreid besproken met de verkoper.

Met dit artikel proberen we ongewenste zaken tegen te gaan en zowel verkoper als koper te beschermen. Een voorbeeld uit dit artikel: “Zodra er mondeling overeenkomst is, bevestigen wij de overeenkomst per email aan partijen. Nadat deze bevestiging is gedaan nemen wij geen bod meer aan.”
Wat er dan ook komt, we nemen het gewoon niet aan. Duidelijkheid voor beide partijen.

Dit is een vervolg op de blog: Biedlogboek gaat problemen niet verhelpen