Vastgoed actueel - NVM

NVM-makelaar Frits Markus is gekozen tot de nieuwe vakgroepvoorzitter van NVM Wonen. De kersverse voorzitter spoort makelaars en taxateurs aan om hun toegevoegde waarde te tonen in een tijdperk van digitalisering en ziet de NVM hierbij als ‘verzorgende ploegleider’. Ook hoopt hij de betrokkenheid onder de leden te vergroten.

NVM-makelaar Frits Markus is gekozen tot de nieuwe vakgroepvoorzitter van NVM Wonen. De kersverse voorzitter spoort makelaars en taxateurs aan om hun toegevoegde waarde te tonen in een tijdperk van digitalisering en ziet de NVM hierbij als ‘verzorgende ploegleider’. Ook hoopt hij de betrokkenheid onder de leden te vergroten. “Zodat de NVM niet iets is van ‘daar in Nieuwegein’, maar dat het voelt alsof we aan de overkant van je kantoor zitten.”

Markus kent de NVM naar eigen zeggen ‘van binnen en van buiten’. Zo was hij onder andere oud-voorzitter van de NVM-afdeling Rotterdam, voorzitter Raad van Commissarissen Realworks BV en voorzitter Regionale Comissie Lidmaatschapszaken Rotterdam. “Als betrokken lid bezocht ik regelmatig vergaderingen en andere bijeenkomsten. Al deze ervaringen zullen buitengewoon goed van pas komen in mijn nieuwe rol.”

Betrokkenheid

In deze rol wil Markus zich inzetten voor de betrokkenheid onder de leden. “Ik wil met ze in gesprek gaan, vragen wat ze willen dat er gebeurt, waar ze behoefte aan hebben.” De vakgroepvoorzitter erkent dat hij moeilijk met alle individuele makelaars in gesprek kan gaan. “Er moet wel een gezamenlijk beeld zijn van waar we naartoe gaan. Dit is te vormen aan de hand van bijeenkomsten en digitale platforms als het NVM portal. Ik wil zowel oude als nieuwe vormen van communicatie inzetten om de leden zich thuis te laten voelen. Zodat de NVM niet iets van ‘daar in Nieuwegein, maar dat het voelt alsof we aan de overkant van je kantoor zitten. Zo wil ik dat zien, dat de makelaars gaan ervaren dat de NVM niet ver weg is, maar heel dichtbij.”

Ploegleider

Markus heeft een duidelijke koers voor ogen, die hij vergelijkt met een bergetappe in de Tour de France. “Je hebt een kopgroep met renners die harder dan de rest fietsen, je hebt het peloton en helemaal aan het eind de bezemwagen met renners die het niet meer redden. Ik wil dat de kopgroep van de NVM groter wordt, het peloton kleiner en de bezemwagen zo goed als leeg. De NVM heeft dan de rol van ploegleider en mecanicien. Ik moet ervoor zorgen dat de omstandigheden waaronder de makelaars hun werk doen zo optimaal mogelijk zijn en dat ik de ‘hick-ups’ aanpak. Maar onze makelaars zijn wel zelfstandige ondernemers en moeten het zelf oppakken. Ik kan er niet voor zorgen dat de makelaars voldoende conditie hebben om hun werk te doen. Ze moeten zelf beslissen of ze bij de kopgroep willen horen of in het peloton willen rijden.”

Toegevoegde waarde

Om in deze kopgroep te komen, is het volgens de nieuwe vakgroepvoorzitter belangrijk dat makelaars hun toegevoegde waarde laten zien. “En dat gaat verder dan een presentatie op een website of social media. De toegevoegde waarde zit hem in het begeleiden van het proces vanaf het eerste gesprek tot de laatste details. Idem dito voor taxateurs, dit gaat verder dan alleen het bepalen van de woningwaarde. Wat is bijvoorbeeld de toekomstverwachting van de woning, welk onderhoud is te verwachten, hoe zit het met de duurzaamheid, et cetera. Ik weet zeker dat de NVM zal overleven als makelaars, taxateurs en de NVM zich klantgericht blijven inzetten in deze snelveranderende wereld.”

Funda

Markus maakt zich dan ook geen zorgen dat makelaars overbodig worden door woningzoeksites als funda. “Ik vind dat funda het de zoekende woonconsument zo makkelijk mogelijk moet maken om de basisinformatie van een woning te verkrijgen. Dan is het weer aan ons als NVM-makelaar om onze klanten de specialistische toegevoegde waarde te leveren en om te ontzorgen. Hierbij zul je moeten inspelen op de individuele behoefte van elke klant. Kun je dit niet laten zien, dan moet je sterk gaan nadenken of dit het geschikte vak voor je is.”

Frits Markus volgt Anke Bodewes op als voorzitter van de vakgroep Wonen. Bodewes bekleedde deze functie gedurende zes jaar en is benoemd tot erelid van de vakgroep.