Vastgoed Actueel Rotterdam

Rotterdam heeft de koppositie overgenomen van Vlaardingen als het gaat om het hoogste rendement op vastgoedbeleggingen. Het gemiddelde rendement bedraagt 8,43%. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse huizenmarkt door Vastgoedtool.com.

Rotterdam heeft de koppositie overgenomen van Vlaardingen als het gaat om het hoogste rendement op vastgoedbeleggingen. Het gemiddelde rendement bedraagt 8,43%. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse huizenmarkt door Vastgoedtool.com. De basis van het onderzoek is de ‘big data’ van meer dan 450.000 appartementen met een oppervlakte van tussen de 51m2 en 100m2.

Rotterdam stond vorig jaar nog op een 16e plek. Volgens initiatiefnemer en eigenaar Erik de Voogd van vastgoedtool.com is deze stijging op de ranglijst te danken aan de snel stijgende huurprijzen. “De gemiddelde verhuurprijs in Rotterdam lag altijd ver achter op Amsterdam, Utrecht en Den Haag, maar lijkt nu aan een inhaalslag te zijn begonnen. Hierdoor ontstaat ruimte voor een hoger verhuurrendement.”

Overall winnaar

Met Schiedam op een 2e plek en Vlaardingen op een 4e plek doet de metropoolregio Rotterdam het sowieso niet slecht. Populaire steden als Amsterdam (60ste), Den Haag (14e) en Utrecht (38ste) komen niet in de top 10 voor. Rotterdam wint het ook als je kijkt naar de gemiddelde waardestijging. De maasstad laat een stijging zien van maar liefst 13,7%. Amsterdam, Den Haag en Utrecht blijven ook hier achter met een gemiddelde waardestijging van respectievelijk 9,8%, 10,2% en 7,1%.

Leiden en Sneek

Opvallend is ook de opmars van studentenstad Leiden. Vorig jaar stond Leiden in het onderzoek nog op een 30ste plek en neemt nu een 6e plek op de lijst in. Dit komt volgens De Voogd doordat de gemiddelde huurprijs in Leiden is gestegen met 14,5%. Sneek, vorig jaar nog goed voor een 2e plek komt nu niet meer in de top 50 voor. “Dat heeft vooral te maken met het minimum aantal aangeboden woningen in een plaats. De Vastgoedtool moet minimaal 100 woningen hebben gevonden in een plaats om voor te komen in het onderzoek. Sneek komt daar op dit moment niet aan.”

Beperkt aanbod

“Het aanbod aan vastgoed is beperkt vanwege de aantrekkende huizenmarkt”, aldus De Voogd. “In 2015 had je de markt nog voor jezelf als belegger. Nu moet je ook tegen consumenten opboksen. Dat is de reden dat veel vastgoedbeleggers ervoor kiezen om ook oudere woningen op te knappen of kantoren en winkels te transformeren naar woningen. Een andere trend is dat vastgoedbeleggers uitwijken naar omliggende steden als Dordrecht, Vlaardingen, Schiedam, Amstelveen, Haarlem et cetera. Daar is minder onderlinge concurrentie”, aldus De Voogd.

Bekijk hieronder de volledige ranglijst.

Bron: Vastgoedtool.com