234849-funda Huis voorzijde-dec408-original-1485280856

Funda wil het virtuele huis dat twee jaar geleden werd ontworpen op basis van de analyse van de data van woningzoekers op het platform, echt gaan bouwen. Dat heeft de huizensite vandaag bekendgemaakt. Funda zoekt hiervoor een nieuwbouwlocatie in een Nederlandse gemeente. Gemeenten kunnen vanaf vandaag hun interesse kenbaar maken.

Funda wil het virtuele huis dat twee jaar geleden werd ontworpen op basis van de analyse van de data van woningzoekers op het platform, echt gaan bouwen. Dat heeft de huizensite vandaag bekendgemaakt op de vakbeurs Provada. Funda zoekt hiervoor een nieuwbouwlocatie in een Nederlandse gemeente. Gemeenten kunnen vanaf vandaag hun interesse kenbaar maken.

Funda liet het ‘huis van de toekomst’ in 2017 ontwerpen door architectenbureaus Heren 5 en Dingeman Deijs, op basis van data van huizenzoekers op het platform. Toen was het niet de bedoeling het huis echt te bouwen, maar werd het slechts gepresenteerd als voorbeeld van wat er mogelijk is als niet het aanbod, maar de vraag van woningzoekers als uitgangspunt wordt genomen bij nieuwbouw.

Mismatch

Er is namelijk een grote mismatch tussen het droomhuis van woningzoekers op funda en wat daadwerkelijk gebouwd en gekocht wordt, bleek uit analyse van de zoekdata over 2016. Wat bezoekers uiteindelijk kopen is meestal kleiner, goedkoper en gelegen op een andere locatie dan het droomhuis waarmee bezoekers hun zoektocht beginnen. Vraaggestuurd bouwen kan volgens de partners helpen deze mismatch weg te nemen en biedt ruimte voor innovatie, woonvormen die beter aansluiten bij de woonwensen van consumenten en een efficiënter ontwikkel- en ontwikkelproces.

Bouwlocatie

Dezelfde achitectenbureaus gaan het huis nu wél fysiek bouwen en werken daarin samen met ontwikkelende bouwer Van Wijnen en Nieuw Wonen Nederland, een coöperatie van NVM-nieuwbouwspecialisten. Het huis moet komen te staan in een ‘écht Nederlands’ rijtje huizen, waarin de rest van de huizen wordt gebouwd op basis van lokale data en inzichten, ingebracht door Nieuw Wonen Nederland. In 2021 moet het project worden opgeleverd. Maar eerst moet er dus een bouwlocatie worden gevonden. Funda en partners roepen daarom gemeenten met interesse en beschikbare bouwgrond op om zich voor 5 augustus te melden. Meer informatie en de inschrijfprocedure zijn te vinden op www.funda.nl/fundahuis/realiseren.

Lees meer over het funda Huis

Bron: funda