Vastgoed Actueel NHG

Het aantal hypotheekaanvragen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is in de eerste maand van 2019 met 17% gestegen ten opzichte van januari 2018. Dat meldt Knab. De grootste toename is te zien bij doorstromers.

Het aantal hypotheekaanvragen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is in de eerste maand van 2019 met 17% gestegen ten opzichte van januari 2018. Dat meldt Knab.

De garantie waarmee men de financiële risico’s van een woningaankoop beperkt, werd afgelopen maand voor maar liefst 42% van de 33.204 hypotheken aangevraagd. Het onderzoek van online bank Knab is gebaseerd op gegevens van Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Grootste stijging bij doorstromers

De grootste toename is te zien bij doorstromers. In januari steeg het aantal NHG-aanvragen in die groep ten opzichte van 2018 met 26,5%. In totaal kiest 31,5% van de doorstromers nu voor een hypotheek met NHG. De verhoging van de NHG-grens van €265.000 naar €290.000 is volgens Knab de belangrijkste reden voor die flinke toename. 

“Vorig jaar kwamen veel doorstromers niet in aanmerking voor de NHG omdat hun hypotheek simpelweg te hoog was. Nu die grens is verhoogd, zie je het aantal NHG-aanvragen direct toenemen”, aldus Erik Slijkoord, hypotheekadviseur bij Knab. 

NHG-grens dichter bij gemiddeld hypotheekbedrag

De gemiddelde hypotheekaanvraag van alle doorstromers bedroeg in januari € 298.356. Het verschil tussen dit bedrag en de NHG-grens van dit jaar is beduidend kleiner dan het verschil in 2018. Toen vroeg de doorstromer een gemiddelde hypotheek aan van € 303.941, terwijl de NHG-grens fors lager lag, namelijk op € 265.000. Deze cijfers steunen de gedachte dat de verhoging van de NHG-grens de hoofdreden is voor de toename van de populariteit van de regeling. 

NHG populairst onder starters

De garantieregeling blijft nog altijd het populairst onder Nederlanders die hun eerste woning kopen. Een grote meerderheid van 61,9% van de starters koos in januari 2019 voor NHG. Dat komt neer op een stijging van 10% vergeleken met heel 2018. 

Lees verder onder het kaartje

Grote regionale verschillen

Opvallend zijn ook de grote provinciale verschillen. In Groningen en Zeeland wordt ruim 60% van de hypotheken aangevraagd met NHG, terwijl dit in Noord-Holland bij nog geen 30% gebeurt. Wel is de stijging ten opzichte van 2018 in elke provincie duidelijk zichtbaar.

Bekijk het volledige onderzoek, inclusief provinciale data, op de website van Knab.

25 jaar NHG: nieuw samenwerkingsverband

Vorige week bestond NHG 25 jaar. Tijdens het event, waar onder andere minster Kajsa Ollongren lovende woorden sprak, lanceerde NHG het samenwerkingsverband financiële zelfredzaamheid, een verband dat werkt aan een sectoroverstijgende online omgeving, waarin mensen veilig financiële informatie kunnen opvragen, ondertekenen en verstrekken. Rabobank krijgt straks de primeur met een hypotheekaanvraag met NHG voor starters.

Het samenwerkingsverband financiële zelfredzaamheid bestaat uit APG, Cleverbase, NHG, Rabobank, Smart Data Company, de Sociale Verzekeringsbank en TU-Delft. 

Regie over financiën

Het samenwerkingsverband wil mensen in de toekomst beter in staat stellen in regie te komen op hun financiën. Hiervoor moeten als eerste stappen worden gezet op terrein van het delen van financiële gegevens. Hoe meer financiële gegevens op één plek digitaal beschikbaar komen, hoe meer grip mensen krijgen op hun financiële situatie nu en in de toekomst. 

Lees meer over samenwerking op de website van NHG.

Bron: Knab, NHG