Consumentenvertrouwen woningmarkt

Bijna de helft van de woningzoekenden (47%) heeft grote moeite met het vinden van een woning. Dat blijkt uit een peiling van I&O Research in opdracht van vereniging van woningcorporaties Aedes. Vooral het vinden van een betaalbare woning is een probleem. Koopwoningen tot 400.000 euro en huurwoningen die meer dan 750 euro per maand kosten blijken spelden in de hooiberg.

Van de bijna 2000 Nederlanders die meededen aan het onderzoek, heeft de grootste groep (43%) een koopwoning van minder dan 400.000 euro. Van alle ondervraagden is 23% op zoek naar een nieuwe woning. Het gaat dan vooral om mensen die nu particulier huren, thuiswonende jongeren en huurders die meer dan 750 euro per maand kwijt zijn aan huur bij corporaties.

Lees verder onder de grafiek

Verdeling wonen en huren
Bron: Peiling thema Wonen voor Aedes Vereniging van woningcorporaties

Vergelijkbare woning

Woningzoekenden zoeken vaak een vergelijkbare andere woning. Mensen met een koopwoning tot 400.000 euro die willen verhuizen, zoeken veelal een woning onder de 400.000 euro. Huurders van een sociale huurwoning willen een ander huis in dezelfde categorie of een koophuis van onder de 400.000 euro. Particuliere huurders zijn relatief vaak op zoek en willen het liefst kopen: 26% van hen zoekt een koopwoning tot 400.000 euro. Een bijna even grote groep (23% van de particuliere huurders) is op zoek naar een ander huis van minder dan 750 euro per maand.

Bizar hoge prijzen

Van de ondervraagden heeft 47% grote problemen bij het vinden van een nieuwe woning. Voor iets meer dan een kwart (27%) gaat het om ‘enige problemen’. De belangrijkste belemmeringen bij het vinden van een nieuwe woning zijn de beschikbaarheid en de betaalbaarheid, zo geven de respondenten aan. Zowel bij koop- als huurwoningen is dat het geval. “Veel is al verkocht voor je kan reageren, bizar hoge prijzen, te veel overbieden”, aldus een zoekende naar een koophuis. Huurders lopen vaak tegen lange wachttijden aan.

Thema wonen op plek 2

Aedes vroeg de respondenten ook naar het belang van het thema wonen. De woningmarkt is na de gezondheidszorg het belangrijkste onderwerp bij de komende Tweede Kamerverkiezingen, vinden de ondervraagden. Van hen vindt 28% de woningmarkt een onderwerp waaraan meer aandacht moet worden besteed.

Woningen bouwen

Ondervraagden kregen ook de vraag hoe je kunt zorgen voor het bevorderen van de beschikbaarheid van betaalbare woningen. Bijna 70% vindt het bouwen van nieuwe woningen zodat de prijs minder stijgt de beste oplossing. De helft is voor bouwen, zelfs als het meer kost om het milieu te compenseren. 43% vindt dat bouwen van woningen ten koste mag gaan van landbouwgrond. Een vijfde deel van de ondervraagden is tegen meer bouwen in Nederland. Het kabinet gaf onlangs groen licht voor de bouw van 45.000 nieuwe woningen met financiële steun van de Rijksoverheid.

Lees verder onder de grafiek

beschikbaarheid woningen
Bron: Peiling thema Wonen voor Aedes Vereniging van woningcorporaties

Lees meer in het onderzoeksrapport Peiling thema Wonen voor Aedes Vereniging van woningcorporaties.