huren vrije sectorwoningen

De huren van vrije sectorwoningen zijn onder druk van de krappere woningmarkt vrijwel overal gestegen. Alleen de huurprijzen in Noord-Nederland blijven achter. Dit blijkt uit de jongste kwartaalcijfers van Pararius voor vrije sectorwoningen. 

De huren van vrije sectorwoningen zijn onder druk van de krappere woningmarkt vrijwel overal gestegen. Alleen de huurprijzen in Noord-Nederland blijven achter. Dit blijkt uit de jongste kwartaalcijfers van huurplatform Pararius voor vrije sectorwoningen. 

Gemiddeld stegen de huren van vrije sectorwoningen in Nederland voor nieuwe huurders 6,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2017 tot €15,82 per vierkante meter.

 

Starters

“Het kost starters steeds meer moeite om een woning te kopen, nu het aanbod slinkt en de prijzen van koopwoningen doorstijgen,” zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. “Deze groep raakt tussen wal en schip en blijft aangewezen op de huurmarkt. Vooral omdat deze huurders in de steden willen wonen, wordt het daar drukker en stijgen ook de huren. De koopmarkt beïnvloedt zo de huurmarkt.”

Amsterdam

In Amsterdam stegen de huren in het afgelopen jaar miniem, van €22,28 naar €22,79 per vierkante meter. In zes van de zeven stadsdelen stegen de huren.  Alleen in stadsdeel Noord was sprake van een zeer lichte daling vergeleken met vorig jaar, met ongeveer tien cent tot €16,85 per vierkante meter. 

Almere

De huren buiten de hoofdstad stijgen sneller. In Almere stegen de huren van vrije sectorwoningen 7,3 procent in een jaar tijd. Ook in het zuidelijk deel van de Randstad stijgen de huren snel. 

Rotterdam

In Rotterdam klommen de huren van vrije sectorwoningen met ruim 12 procent ten opzichte van vorig jaar, tot €15,85 per vierkante meter. Voor het eerst betalen inwoners van Rotterdam gemiddeld meer huur in de vrije sector dan in Den Haag.

Nijmegen, Enschede, Den Bosch en Tilburg

In de rest van Nederland is eveneens sprake van snel stijgende huren en van een inhaaleffect ten opzichte van de woningmarkt in Amsterdam. In Nijmegen stegen de huren in een jaar tijd 10,7 procent, in Enschede 10,9 procent, in Den Bosch met 9,7 procent en in Tilburg met 8 procent.

Apeldoorn

De grootste stijging tekende zich af in Apeldoorn, waar de vrije sectorhuren binnen een jaar 22,8 procent hoger werden. Pararius signaleert een voortgaande trek naar midden-Nederland. 

Noord-Nederland

De afstand tussen de gemiddelde huurprijzen van de meest noordelijke provincies, – Groningen uitgezonderd – en de rest van Nederland, wordt steeds groter. In Friesland, Drenthe en Overijssel betalen nieuwe huurders niet meer dan € 10,00 per vierkante meter per maand. Daarmee liggen de prijzen van huurwoningen in de vrije sector ver onder het landelijk gemiddelde van € 15,82. In de overige provincies lopen de huurprijzen nog steeds op.

Bekijk de volledige Pararius huurmonitor Q2 2018.

 

Bron: Pararius en Het Parool