Vastgoed Actueel hypotheken

De hypotheekmarkt wordt steeds actiever om consumenten te verleiden: van handige kennisplatforms tot kortingen op leningdelen. Bovenal kunnen de lage rentetarieven, ook voor lange periodes, huizenkopers natuurlijk over de streep trekken.

De hypotheekmarkt wordt steeds actiever om consumenten te verleiden: van handige kennisplatforms tot kortingen op leningdelen. Bovenal kunnen de lage rentetarieven, ook voor lange periodes, huizenkopers natuurlijk over de streep trekken.

Allianz Hypotheken gaat voor het eerst hypotheken verstrekken die boven de grens van de Nationale Hypotheek Garantie liggen, meldt AM web. De geldverstrekker wil het voor doorstromende klanten daarmee mogelijk maken hun hypotheek mee te nemen.

Kennisplatforms

Om het de consument gemakkelijk te maken en de informatie over hypotheken zo helder mogelijk neer te zetten lanceerde Munt Hypotheken onlangs het kennisplatform Hypotheekleek.nu. Eerder kwam Holland Hypotheek Groep speciaal voor starters al met de website Startershypotheek.nl

Gunstige rentetarieven

De rente is nog altijd laag en de hypotheekverstrekkers beconcurreren elkaar met zo gunstig mogelijke rentetarieven, ook voor lange periodes. Wie de rente langer vastzet, betaalt weliswaar een iets hogere rente, maar in deze tijd van historisch lage rentes laten huizenkopers zich daar niet door afschrikken. De historisch lage hypotheekrente zorgt ervoor dat steeds meer huizenkopers de rente zo lang mogelijk vastzetten, bleek uit onderzoek van Knab.
Het percentage hypotheekaanvragen met een rentevaste periode van 30 jaar steeg in 3 jaar explosief van 7% in 2016 tot 18% in de eerste maand van 2019. 

Twintig jaar vast is populair

De populairste rentevaste periode is inmiddels die van 20 jaar. Wie de hypotheekrente voor deze periode vastzet, is gemiddeld 0,6 procentpunt duurder uit vergeleken met 10 jaar vast. Kies je voor 30 jaar vast, dan ben je gemiddeld 0,4 procentpunt duurder uit dan bij 20 jaar vast, concludeerde Business Insider op basis van de cijfers van Actuelerentestanden.nl.
De populaire keuze van 20 jaar vast met NHG is al vanaf iets boven de 2 procent te regelen. Zie bijvoorbeeld de huidige hypotheekrentes van NIBC Direct.

Aantal leningdelen neemt toe

Een andere trend is dat het aantal leningdelen per hypotheek toeneemt, blijkt uit onderzoek van De Hypotheekshop. Sinds 2013, toen voor nieuw te sluiten hypotheken de eis van annuïtaire aflossing ging gelden, is het aantal leningdelen toegenomen van 1,70 tot 1,94 per hypotheek. Hypotheekverstrekkers bieden dan ook steeds vaker korting op afzonderlijke leningdelen.

ABN Amro verliest marktaandeel

Behalve marktleider Rabobank kampt ook ABN Amro met een krimpend marktaandeel in hypotheken. De bank leverde vorig jaar ruim 4% in. De hypotheekportefeuille van ABN Amro is in 2018 gekrompen tot € 148,8 (150,6) mld. De bank is nog altijd de nummer 2 in hypotheekverstrekking met een marktaandeel (inclusief alle onderliggende labels) van 16,8%. Maar dat is wel een stuk lager dan de 21% die ABN Amro in 2017 nog in handen had. Dat meldt am:web.