Vastgoed actueel - woningmarkt

Nu de huizenprijzen stijgen, lopen makelaars binnen, zou u denken. Maar door de dalende verkoop verlagen zij juist hun courtages. Ondanks de opleving van de huizenmarkt zijn er niet eens zo heel veel banen bijgekomen, constateert NVM-voorzitter Ger Jaarsma aan de Volkskrant.

Nu de huizenprijzen stijgen, lopen makelaars binnen, zou u denken. Maar door de dalende verkoop verlagen zij juist hun courtages. Ondanks de opleving van de huizenmarkt zijn er niet eens zo heel veel banen bijgekomen, constateert NVM-voorzitter Ger Jaarsma aan de Volkskrant.

”Veel makelaars zijn nog harder gaan werken om de markt bij te benen, of hebben personeel alleen op een tijdelijk contract aangenomen. Ze hebben nog altijd in hun achterhoofd dat er weer mindere tijden kunnen komen. In dat geval kunnen ze de klap opvangen door afscheid te nemen van tijdelijke krachten, of door het zelf wat rustiger aan te doen”, zegt Jaarsma.

Verlaging courtages

De stokkende woningmarkt werkt ook door in de courtages. Makelaars beconcurreren elkaar met lage courtages. ”Gemiddeld nodigen verkopers nu drie makelaars uit, wat tot courtagedruk leidt. We zien dat wij gemiddeld een aantal procent minder courtage kunnen berekenen dan een jaar geleden”, zegt Wouter Thöne van makelaardijkantoor Amsterdam@Home. ”Als je dat optelt bij het 15 procent lagere woningaanbod, dan merk je dat enorm”, stelt Thöne.

Ook in Utrecht proberen makelaars elkaar de loef af te steken met lage courtages, zegt Chantal Hoogstraten van makelaardijkantoor Lauteslager. ”Je ziet een gevecht onder makelaars om de schaarse woningen te mogen verkopen. Maar ook als een concurrent in een keer een stuk omlaag gaat met zijn courtage, zie je tegelijkertijd gelukkig wel dat mensen vaak voor een kantoor kiezen dat goed bekend staat in de markt.”

Kaf van koren scheiden

Zorgen maken Lauteslager en Thöne zich niet. ”In een markt als deze moet je ondernemen, de transacties komen je niet als gebraden duiven in de mond vliegen. We stuiten nu op een plafond in de huizenverkopen, de markt zal dat vanzelf wel weer corrigeren. Misschien zullen er een paar makelaardijkantoren uitgeschud worden, maar dat is ook een manier om het kaf van het koren te scheiden.”

Dat de verkopen teruglopen is niet het enige probleem voor makelaars. Vastgoed schreef eerder dat steeds meer mensen hun huis zonder makelaar verkopen. Vijf jaar geleden was dat nog hooguit 2 à 3 procent en dit is nu gestegen naar zo’n 15 procent.

NVM-voorzitter Jaarsma is niet onder de indruk. ”Wij onderzoeken zelf ook hoeveel mensen hun eigen huis verkopen. Het cijfer schommelt al jarenlang rond de 10 procent. Ook dertig jaar geleden verkochten sommige mensen al zelf hun huizen. Maar het gros van de huizenbezitters vindt het te heikel om de grootste verkoop van hun leven in hun eentje te doen.”

Bron: Volkskrant