makelaarsland geschorst

Terwijl de huizenprijzen blijven stijgen, dalen de aantallen bezichtigingen en biedingen. In de laatste maand van 2021 werd het laagste gemiddelde aantal bezichtigingen per woning gemeten. Het gemiddeld aantal bezichtigingen per woning was in het laatste kwartaal ruim een kwart minder ten opzichte van de periode april tot en met juni.

Dat blijkt uit recente cijfers van Makelaarsland. In deze cijfers ziet Makelaarsland de eerste tekenen van een aanstaande afkoeling van de woningmarkt. Volgens directeur Gijs van Wijgerden is er voor het eerst echt sprake van een trendbreuk. “Het gehele jaar hebben we gezien dat het aantal bezichtigen per woning rond de tien hing, met uitschieters naar bijna twaalf, nu zijn dat er iets meer dan zes.”

Tekst loopt door onder tweet

Eerste signalen afkoeling woningmarkt

“De eerste signalen van een kentering kwamen in november, waarna we nu langzamerhand kunnen stellen dat de interesse van kopers bekoelt. Dat blijkt niet alleen uit onze cijfers; we horen het ook rechtstreeks van klanten en makelaars.”

Het verschil in aantallen bezichtigingen tussen het afgelopen jaar en dezelfde periodes in 2020 wordt steeds kleiner. In de maanden april, mei en juni was het aantal bezichtigingen per woning twee keer zo hoog als in dezelfde maanden in 2020. In oktober was het ‘slechts’ de helft, terwijl dat verschil in november en december nog maar respectievelijk 15 en 5% was. Het percentage geannuleerde bezichtigingen is juist gestegen. In het tweede halfjaar lag dit cijfer met 25% hoger dan de achttien procent in het eerste halfjaar. “Veel mensen schrijven zich in eerste instantie in, om vervolgens te beseffen dat het niet gaat lukken”, aldus Van Wijgerden.

Vaker aankoopmakelaar

Het gemiddeld aantal biedingen boven de vraagprijs in 2021 is uiteindelijk uitgekomen op 76%. In december was 74% van de biedingen boven de vraagprijs, het laagste percentage sinds februari, blijkt uit de cijfers. “Sinds september merken we dat de percentages iets teruglopen. Vanaf die maand daalde het cijfer elke maand met een paar procentpunt”, stelt Van Wijgerden.

Vanwege de oververhitte markt bieden kopers in verhouding veel minder onder de vraagprijs dan voorgaande jaren het geval was. In 2020 lag 40% van de biedingen onder de vraagprijs. In 2021 is dat percentage meer dan gehalveerd naar slechts 18%.

Particulieren zoeken bovendien sneller de hulp van een aankoopmakelaar. Uitgebrachte biedingen met behulp van een aankoopmakelaar zijn toegenomen van 23% in 2020 naar 26% in 2021. Ruim een derde van de geaccepteerde biedingen werd ook uitgebracht door een aankoopmakelaar, ten opzichte van 26,8% in 2020.