Tachtig procent van de Nederlandse woningvoorraad kan over twaalf jaar gasloos zijn, meent Milieudefensie in haar nieuwe plan. De organisatie lanceert een berg aan ideeën die spraakmakende transitie zou kunnen versnellen, dat meldt Cobouw.
Tachtig procent van de Nederlandse woningvoorraad kan over twaalf jaar gasloos zijn, meent Milieudefensie in haar nieuwe plan. De organisatie lanceert een berg aan ideeën die spraakmakende transitie zou kunnen versnellen, dat meldt Cobouw.
Het pakket aan ideeën is breed opgezet en is bedoeld voor zowel huizenbezitters, (sociale) huurders en mensen in de bijstand als gemeenten en het rijk. Zo gaat een van de voorstellen over een lagere rente op het hypotheekdeel dat wordt gebruikt voor verduurzaming van de woning.
Ook kan worden gedacht aan verlaging van de onroerendezaakbelasting voor duurzame huizen. Verder moet werk worden gemaakt van de aanleg van warmtenetten (restwarmte van industrie, aardwarmte, collectief gebruik van zonneboilers) en kunnen gemeenten mensen met een smalle beurs financieel helpen bij verduurzaming.
CO2-belasting
De snelle overstap naar duurzame warmte die Milieudefensie voorstaat kost miljarden, maar die forse rekening is voor iedereen te betalen door een CO2-belasting voor burgers en bedrijven in te voeren, stelt de organisatie. Dat geld zou in een transitiefonds kunnen worden gestoken, waaruit mensen met wat minder geld kunnen putten als ze investeren in duurzame oplossingen.
De milieuclub stuurt de ‘routekaart’ volgende week naar alle gemeenten, om ze op ideeën te brengen – veel gemeenten zitten nu midden in de vorming van een nieuw college. Maar uiteindelijk moet iedereen aan de bak: ”Woningcorporaties, banken, verkopers van witgoed, netbeheerders, iedereen moet zijn schouders eronder zetten. Nederland moet van zijn gasverslaving af. Wij laten met deze routekaart zien dat het kan, maar alleen als we het samen doen”, zegt campagneleider Jorien de Lege.
Tekorten
In de Tweede Kamer vond vorige week een hoorzitting plaats over het verduurzamen van woningen in particulier bezit. Stroomversnellers en afgevaardigden van bouwbedrijven drongen daar aan op het belang van schaalgrootte en industrialisering. De SER waarschuwde vorige week nog voor een gebrek aan mensen die de energietransitie vereist. Doekle Terpstra, voorzitter van Uneto VNI, biedt iedereen die in de technische sector wil werken een werkgarantie, zei hij vorige week tegen Cobouw.
De NVB vreest dat iedere gemeente anders omgaat met nieuwe regels voor aardgasvrij bouwen die vanaf 1 juli gelden en dringt aan op een algeheel verbod. Vereniging Eigen Huis is daar weer ontstemd over en vreest dat consumenten daar de dupe van worde
Bron: Cobouw