Minister en TU Delft openen modulair energieproducerend appartement

287
Foto team MOR TU Delft

Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) onthult op 5 februari een prototype van een appartement dat meer energie produceert dan het zelf gebruikt. Het appartement is ontworpen en gebouwd door het studententeam MOR (Modular Office Renovation) van de TU Delft. Het prototype op ware grootte, dat door de studenten is opgebouwd met steun van marktpartijen, is een uitsnede van een inefficiënt kantoor dat is getransformeerd naar een appartement met een groene binnentuin.

Met deze inzending behaalden de studenten acht podiumplaatsen en een overall tweede plaats in de Solar Decathlon Europe 2019, een internationale studentencompetitie voor energiezuinige huizen.

Onderzoeksobject

Na de competitie is het prototype opgebouwd in Delft bij The Green Village, een onderzoeksomgeving op ware schaal, waar het prototype zal worden gebruikt als onderzoeksobject. “Het wordt een plek waar ondernemende studenten samen met medewerkers van de TU en leergierige bedrijven praktisch onderzoek gaan doen naar innovaties’’ aldus Deirdre van Gameren, teamlid en student bouwkunde.

Het team onthult het prototype samen met professor Andy van den Dobbelsteen, faculteitsadviseur van het MOR-team. Van den Dobbelsteen: “Deze studenten zijn de beste die ik ken. Ze kunnen ontwerpen, detailleren en bouwen en ze nemen duurzaamheid en circulariteit net zo makkelijk mee in hun werk als het creëren van extra waarde voor de stad en zijn bewoners.”

Startup MOR

Na de competitie is er veel interesse getoond in het renovatieconcept van MOR en de achterliggende ontwerpfilosofie. Er zijn gesprekken gestart met ontwikkelaars en gebouweigenaren die binnen hun eigen gebouwportefeuille te maken hebben met energie-inefficiënte kantoorgebouwen. MOR helpt met de transformatie tot netto positieve woningen en het modulaire bouwsysteem zorgt er tevens voor dat de woningen flexibel en circulair zijn. Het uiteindelijke doel is dat MOR binnen enkele jaren op grote schaal wordt toegepast.

Stichting Team Delft Solar Decathlon

Om de kennis die het MOR-team gedurende de afgelopen jaren heeft vergaard te behouden en over te dragen aan toekomstige teams heeft het MOR-team vorig jaar Stichting Team Delft Solar Decathlon opgericht. Zo kan er elke 2 jaar een team uit Delft deelnemen aan de Solar Decathloncompetitie. De prototypes van het MOR-team en toekomstige teams kunnen worden gebruikt als basis voor onderzoek waarin praktische oplossingen worden gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek. Studenten kunnen op de prototypes afstuderen, jonge onderzoekers kunnen erop promoveren en bedrijven kunnen de geïmplementeerde innovaties testen. Het komend half jaar wordt er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar het gebouwmanagementsysteem en hoe dit bijdraagt aan de energie-efficiëntie van de woning. Tevens gaan studenten van de masteropleiding Building Technology onderzoek doen naar thermisch comfort, akoestiek en visueel comfort. Ook wordt er onderzoek gedaan door een afstudeerder van de TU Delft, naar de toegevoegde waarde van natuur in de bouw.