338390_photographer

Maak je zelf de foto’s van de woningen of schakel je een professionele fotograaf in? Voor beide opties valt wat te zeggen. Fotografeer je zelf, dan zijn de kosten laag, maar het eindresultaat is niet altijd even goed. Een professional kan je veel werk uit handen nemen, maar kost natuurlijk meer. Vastgoedactueel helpt je met het maken van de keuze.

Maak je zelf de foto’s van de woningen of schakel je een professionele fotograaf in? Voor beide opties valt wat te zeggen. Fotografeer je zelf, dan zijn de kosten laag, maar het eindresultaat is niet altijd even goed. Een professional kan je veel werk uit handen nemen, maar kost natuurlijk meer. Vastgoedactueel helpt je met het maken van de keuze.

338390_photographerGoede foto’s trekken de aandacht in elk medium: op een website, in een etalage of een brochure. Het beeld bepaalt of de lezer/kijker blijft hangen. Daarmee is fotografie een belangrijk onderdeel van jouw bedrijfsvoering.

Niet onderschatten
Hoe ga jij om met fotografie? Ga je zelf aan de slag met een camera of laat je dat liever over aan de professional? Wat is voor jou de beste keuze? Onderschat de rol die een goede foto heeft bij het verkopen van vastgoed vooral niet!

Voordelen zelf fotograferen
Met de introductie van digitale fototoestellen lijkt het eenvoudig zelf foto’s te maken. Je koopt voor een paar honderd euro een compactcamera en klikken maar. Jij als makelaar kent het verkoopobject goed en je kan daardoor de sterke punten van het pand in beeld brengen. Maar daar kleven ook nadelen aan. De resultaten van goedkopere camera’s zijn zichtbaar minder dan die van professionelere en met de investering in een camera bent u er nog niet.

Tijdsinvestering 
Een foto wordt bewerkt voor het medium waar de foto in gepubliceerd wordt. Voor een website bijvoorbeeld moet de foto kleiner worden gemaakt, want gebruik je grote foto’s dan wordt je site traag. En die felgekleurde vuilniscontainer moet er afgesneden worden, of een donker hoekje op een binnenfoto moet worden uitgelicht. Allemaal handelingen op de computer die je kostbare tijd innemen. Tijd die je wellicht liever in je eigen expertise, het makelen steekt. Ben je bedreven in fotograferen en fotobewerking, dan doe jedit zelf. Zo niet, besteed de fotografie van jeerkoopobjecten dan uit aan een professional.

Professional inschakelen
Een professioneel vakfotograaf kent alle mogelijkheden van zijn camera en bewerkingssoftware. Een goede camera – bijvoorbeeld een spiegelreflex met een aantal objectieven – kost rond de twaalfhonderd euro. Het verdient aanbeveling een fotocursus te volgen, jeient te beschikken over een fotobewerkingsprogramma, zoals Photoshop (en updates) en jij, of één van je medewerkers, moet worden opgeleid om de foto’s te kunnen bewerken.

Alternatieven
699493_film_negativeJe kan een van de collega’s of medewerkers aanwijzen als fotospecialist, dit komt de kwaliteit van de foto’s ten goede. Of je legt de keuze bij je opdractgever. Willen ze een uitgebreide, professionele fotopresentatie, dan schakel je een vakfotograaf in. Maak vooraf afspraken met een fotograaf die lokaal bekend is en gespecialiseerd is in het maken van foto’s van woningen. Hij herkent de marktgevoelige kenmerken van de woning, is in het bezit van de juiste apparatuur om scherpe, kwalitatief hoogstaande foto’s te maken en heeft bovendien oog voor goede composities.

Wat kost het?
En als je de fotografie uitbesteedt, is dat niet per definitie duurder dan wanneer je het zelf doet. Een fotograaf kost circa honderd euro per uur. Een eerste foto kost circa zestien voor een vervolgfoto betaal je ongeveer negen euro. Je krijgt dan een foto die klaar is om te gebruiken!

Bron: Vastgoed