0acda03247c07474fe25d7f8c7d18269_L

Om de woonsituatie, verhuiswensen en –bewegingen van inwoners van Stadsregio Amsterdam in kaart te brengen, start de Stadsregio Amsterdam dezer dagen een onderzoek. In totaal krijgen 75.000 inwoners een uitnodiging in hun brievenbus om er aan mee te doen. 

Om de woonsituatie, verhuiswensen en –bewegingen van inwoners van Stadsregio Amsterdam in kaart te brengen, start de Stadsregio Amsterdam dezer dagen een onderzoek. In totaal krijgen 75.000 inwoners een uitnodiging in hun brievenbus om er aan mee te doen. 

De reden voor het onderzoek, is dat gemeenten en woningcorporaties in Amsterdam op basis van het onderzoek de situatie voor hun inwoners op de woningmarkt willen kunnen verbeteren. Twee jaar geleden werd het onderzoek voor het eerst uitgevoerd. Momenteel gaat het beter met de woningmarkt en komt de bereidheid om te verhuizen weer op gang, aldus de Stadsregio. “De belangstelling voor woningen daar is onverminderd groot, maar het is belangrijk dat de woningmarkt wel aan de wensen van de huidige en toekomstige inwoners voldoet.”

Vooringenomen

B&W plus gemeenteraad van Amstelveen pretenderen volgens Johan Bos van Amstelveen.blog al exact de antwoorden te weten en staan daarom onverminderd achter een zogenoemd ‘doorstromingsbeleid’. Wat betekent dat alleen middeldure huizen worden gebouwd en geen sociale woningen meer. Toch zullen er nog vragen worden gesteld als: wat voor woningen moeten er meer komen en waar? Zijn de gewenste woningen wel voldoende betaalbaar voor geïnteresseerden? Zijn er genoeg sociale huurwoningen? En welke verhuiswensen zijn er? De resultaten van het onderzoek bepalen mede welke woningen waar in de regio gebouwd moeten worden.

Woonwensen in beeld

Het regionaal woononderzoek is een initiatief van de zestien gemeenten van de Stadsregio Amsterdam en van alle daar actieve corporaties. Ook in Almere, Haarlem, Muiden en Weesp wil men weten hoe inwoners het best kunnen worden gefaciliteerd.  Per gemeente moet een goed beeld ontstaan. Voor grotere gemeenten is de informatie volgens de Stadsregio op te splitsen per wijk of deelgebied.

Steekproef

Huishoudens in het onderzoeksgebied worden door middel van een steekproef geselecteerd. Zij ontvangen komende maand een brief van hun gemeente met uitleg en een vragenlijst die ook op internet kan worden ingevuld. De vragen gaan onder andere over de woonwensen, de woongeschiedenis, de huidige woning en buurt, het huishouden en de woonlasten. De enquête vindt, plaats in Aalsmeer, Almere, Amsterdam, Amstelveen, Beemster, Diemen, Edam-Volendam, Haarlem, Haarlemmermeer, Landsmeer, Muiden, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uitgeest, Uithoorn, Velsen, Waterland, Weesp, Wormerland, Zaanstad, en Zeevang.

 

Bron: Amstelveen.blog.nl