Vastgoed actueel - hypotheek

Volgens de vereniging van hypothecair planners NVHP schetsen de media een verkeerd beeld van de problemen die huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek te wachten staan. Die kunnen niet zo maar uit hun woning worden gezet als zij de hypotheeklening niet kunnen aflossen. Dat meldt am:web. 

Volgens de vereniging van hypothecair planners NVHP schetsen de media een verkeerd beeld van de problemen die huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek te wachten staan. Die kunnen niet zo maar uit hun woning worden gezet als zij de hypotheeklening niet kunnen aflossen. Dat meldt am:web. 

De NVHP reageert op recente berichten dat veel huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek aan het eind van de looptijd de lening niet kunnen terugbetalen en mogelijk hun huis moeten verkopen. De vereniging wijst op nieuwe wettelijke bepalingen die huizenbezitters sinds 2016 beschermen tegen gedwongen verkoop van hun woning als ze de lasten niet kunnen betalen. “Deze verplichting is opgenomen in artikel 81d Besluit Gedragstoezicht Financiële Ondernemingen. Samengevat komt deze verplichting erop neer dat een geldverstrekker zich tot het uiterste moet inspannen om samen met de huiseigenaar oplossingen te vinden om gedwongen verkoop te voorkomen.”

Schrikbeeld

De onjuiste beeldvorming betreft vooral mensen met een aflossingsvrije hypotheek, aldus de vereniging. “Het schrikbeeld van veel huiseigenaren is dat, als zij op dat moment niet beschikken over voldoende liquiditeiten om deze lening af te lossen, zij uit hun woning worden gezet.” Maar die angst is ongegrond, zegt plaatsvervangend voorzitter Maarten van Hasselt: “In de praktijk zijn bijna altijd oplossingen mogelijk. In veel gevallen is de waarde van de woning, sinds het aangaan van lening soms meer dan 20 jaar geleden, fors in waarde gestegen. In die gevallen zal het bij de meeste geldverstrekkers geen probleem zijn om de lening te verlengen of een nieuwe lening aan te gaan.”

Van Hasselt erkent dat het lastig wordt als de woning onder water staat, de klant de lasten niet kan betalen en bovendien niet wil meewerken aan een oplossing. “Zelfs dan echter zal de geldverstrekker zich blijven inspannen om naar wegen te zoeken om gedwongen verkoop niet nodig te maken. Ook omdat na gedwongen verkoop de consument vaak alleen nog maar een woning kan huren en de kosten van huurwoningen op dit moment vaak hoger liggen dan de kosten van een hypotheek.”

Adviseurs

De komende twintig jaar loopt volgens DNB-cijfers voor ruim 700 duizend huishoudens de aflossingsvrije lening en het recht op hypotheekrenteaftrek af. “Consumenten met een aflossingsvrije hypotheek zijn niet uniek en hoeven zich echt niet te schamen als ze op dit moment niet weten hoe ze op het eind van de hypotheek de lening gaan terugbetalen”, zegt Van Hasselt, die wijst op het nut van het inschakelen van een adviseur om de mogelijke opties door te nemen. “De leden van de NVHP maken nu dagelijks mee dat consumenten al lange tijd veel stress hebben gehad omdat zij dachten dat zij op termijn gedwongen zouden worden hun woning te verlaten, terwijl, nadat alle opties zijn verkend, er helemaal geen sprake is van het risico van gedwongen verkoop.”

Bron: am:web