huurstijging

Dat de vraag op de woningmarkt groter is dan het aanbod, merken niet alleen kopers. Ook huurders hebben hier last van, zo blijkt uit de huurmonitor van Pararius. Met 15,23 euro per vierkante meter heeft een gemiddelde huurwoning de hoogste prijs die Pararius sinds haar eerste huurmonitor in 2007 heeft gemeten.

Dat de vraag op de woningmarkt groter is dan het aanbod, merken niet alleen kopers. Ook huurders hebben hier last van, zo blijkt uit de huurmonitor van Pararius. Met 15,23 euro per vierkante meter heeft een gemiddelde huurwoning de hoogste prijs die Pararius sinds haar eerste huurmonitor in 2007 heeft gemeten. Dit meldt het RTL Nieuws.

De prijzen stegen afgelopen jaar het hardst in Flevoland. Ten opzichte van een jaar eerder betalen nieuwe huurders daar maar liefst 18 procent meer voor een huurwoning. De prijzen liggen in die provincie, net als in Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant, Zeeland, Limburg en Gelderland nu op een recordstand.

Regionale verschillen

Ook in de Randstad stegen de prijzen nog, maar daar vlakt de stijging wel af. Volgens directeur Jasper de Groot van Pararius is dat logisch. “De prijzen zijn nu zo hoog dat steeds minder mensen dit soort prijzen maandelijks op kunnen brengen, waardoor de groep potentiële huurders afneemt”, zegt hij tegen het RTL Nieuws. Net als op de markt van koopwoningen bestaan er op de huurmarkt grote regionale verschillen. Waar in de zuidelijke helft van Nederland recordprijzen worden gemeten, blijft de noordelijke helft wat achter. In Friesland en Drenthe dalen de prijzen zelfs, met respectievelijk 2,5 en 4,7 procent.

Huurmarkt

Door het stijgende tekort aan betaalbare koopwoningen zoeken mensen steeds vaker hun toevlucht op de huurmarkt. Op Pararius.nl stonden in het derde kwartaal van dit jaar 40.000 woningzoekenden ingeschreven, bijna een verdubbeling ten opzichte van een kwartaal eerder. De vraag naar huurwoningen die tussen de 1000 en 1500 euro per maand kosten is gestegen en inmiddels net zo hoog als de vraag naar woningen die tot 1000 euro kosten. Ook mensen die wat meer te besteden hebben, zoeken dus inmiddels vaker naar een huurwoning, en er zijn huurders die besluiten duurder te gaan huren.

Vrije markt vs. gereguleerde sector

De prijzen namen in de vrije sector minder hard toe voor zittende huurders dan voor huurders in de gereguleerde sector, waaronder ook sociale huurwoningen vallen. Dat komt door scheefwoners: mensen die blijven wonen in een goedkoop huis terwijl ze meer zijn gaan verdienen. De prijsstijgingen voor zittende huurders zijn namelijk streng gereguleerd: in principe volgen ze de inflatie. Verhuurders in de vrije markt mogen daarbovenop een kleine opslag rekenen om ‘marktontwikkelingen te volgen’. Verhuurders in de gereguleerde sector mogen de prijzen jaarlijks verhogen met de inflatie plus een vastgesteld percentage van 2,5 procent. Wordt de woning bewoond door een scheefwoner, kan daarbovenop nog tot 4,3 procent bij de stijging opgeteld worden.

Uit het rapport ‘Staat van de Woningmarkt bleek al dat vooral middeninkomens het dupe zijn van deze prijsontwikkelingen. Het Planbureau voor de Leefomgeving roept het kabinet dan ook op om maatregelen te treffen om deze mensen tegemoet te komen. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Wonen heeft toegezegd zich te gaan bemoeien met bouwplannen in regio’s waar de woningmarkt oververhit is.

Bron: RTL Nieuws