Pararius Huurmonitor

De gemiddelde huurprijzen in de vijf grootste steden zijn in het eerste kwartaal van 2021 voor het eerst gedaald. Dat blijkt uit de nieuwste Pararius Huurmonitor.

De gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector is in het eerste kwartaal van 2021 met 2,4 % gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Nieuwe huurders betaalden € 16,34 per vierkante meter per maand.

“Vorig kwartaal (Q4 2020, red.) daalden de huurprijzen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven”, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius, in een persbericht. “In Utrecht was dit nog niet het geval, toen bleven de prijzen gelijk aan het jaar ervoor.” In het eerste kwartaal van 2021 daalde de gemiddelde huurprijs van woningen in de vrije sector in Utrecht met 0,7 % naar €17,78 per m2 per maand, blijkt uit de Pararius Huurmonitor.

Pararius huurprijzen

In Den Haag daalde de gemiddelde huurprijs van een woning in de vrije sector met 3,5% naar €15,95 per m2 per maand. De huren in Eindhoven daalden minder hard: in het eerste kwartaal van 2021 daalde de gemiddelde huurprijs met 2,4 procent naar € 14,08 per m2 per maand.

Prijzen dalen sinds tweede kwartaal 2020

De huurprijzen in Amsterdam dalen sinds het tweede kwartaal van 2020 en deze prijsdaling zet door: nieuwe huurders betaalden het afgelopen kwartaal 7,4% minder dan een jaar geleden. Een vrije sector huurwoning kost in de hoofdstad gemiddeld € 21,76 per m2 per maand. Sinds de eerste metingen van Pararius (Q1 2011) werd niet zo’n grote procentuele prijsdaling gemeten.

De prijsontwikkelingen in Rotterdam zijn vergelijkbaar met Amsterdam: ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 daalden de gemiddelde vierkantemeterprijs met 7,8 procent. Een huurwoning in de vrije sector kostte per vierkante meter gemiddeld € 15,20. Op wijkniveau lopen zowel de huurprijzen als de verhouding tussen prijsstijgingen en -dalingen nog uiteen.

Middelgrote steden

Middelgrote steden in Nederland laten een verdeeld beeld zien. Net als in de grote steden daalden de huurprijzen het afgelopen kwartaal in Alkmaar (-11,7%), Amstelveen (-12,7%), Dordrecht (-11%), Haarlem (-8%), Hilversum (-4,6%), Leiden (-6,6%), Roermond (-9,3%) en Schiedam (-4,4%).

In andere middelgrote steden in Nederland stijgen de huurprijzen in de vrije sector nog wel. In Amersfoort (17,2%), Apeldoorn (+5%), Bergen op Zoom (+5,9%), Enschede (+6,6%) en Leeuwarden (+7,2%) stegen de prijzen afgelopen kwartaal met meer dan vijf procent. Ook in Deventer (+3,5%), Groningen (+4%) en Tilburg (+3,1%) werden prijsstijgingen gemeten. De Groot: “Je ziet dat de rek in de randstadprovincies eruit is. Huurprijsdalingen vinden vooral plaats in Noord- en Zuid-Holland, de duurste provincies van Nederland.”

Nog steeds groot woningtekort

De prijsontwikkelingen op de huurwoningmarkt liggen in lijn der verwachting. “Het huurplafond is in veel grote steden inmiddels bereikt en COVID-19 versterkt dit effect. Mensen kunnen en willen niet meer betalen, dus stagneren de huurprijzen. De Nederlandse woningmarkt kampt nog steeds met een groot woningtekort”, aldus De Groot.

De hele Pararius Huurmonitor van het eerste kwartaal is te downloaden op de website van Pararius.