koopwoning prijs CBS

Zowel de prijs van een nieuwbouwkoopwoning als die van een bestaande koopwoning lag volgens het CBS in het tweede kwartaal van 2020 hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.

De prijzen van nieuwbouwkoopwoningen stegen volgens het CBS in het tweede kwartaal van 2020 met 4,0 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze stijging ligt lager dan die van het vorige kwartaal en is de laagste sinds het derde kwartaal van 2016.

Lees ook: CBS: koopwoningen in maart 7% duurder

CBS: prijs bestaande koopwoning 7,5 procent omhoog

Een bestaande koopwoning was gemiddeld 7,5 procent duurder dan vorig jaar. Daarmee zijn de huizenprijzen in Nederland opnieuw harder gestegen dan het Europees gemiddelde. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.

Aantal verkochte nieuwbouwwoningen

In het tweede kwartaal van 2020 waren er 7.932 transacties van nieuwbouwwoningen. Dit is 24,5 procent meer dan een jaar eerder. Ook in het eerste kwartaal werden er meer nieuwbouwwoningen verkocht dan een jaar eerder. Daarnaast waren er meer transacties van bestaande koopwoningen in de eerste twee kwartalen, maar de groei was minder groot dan die van nieuwsbouwwoningen.

Huizenprijzen stegen opnieuw harder dan Europees gemiddelde

De prijzen van alle koopwoningen, uitgedrukt in de huizenprijsindex (HPI), stijgen al sinds begin 2014. Voor het grootste gedeelte gaat het om bestaande koopwoningen. In vergelijking met de Europese Unie stegen de huizenprijzen in Nederland het afgelopen jaar sterker. De huizenprijzen in de Europese Unie waren in het tweede kwartaal van 2020 gemiddeld 5,2 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In Nederland stegen de huizenprijzen in dezelfde periode met 7,1 procent.

Luxemburg kende met 13,3 procent wederom de grootste prijsstijging.  Jaar op jaar bezien daalde de huizenprijs alleen in Cyprus en Hongarije.

Voorlopig geen daling huizenprijzen verwacht, Nederlanders nuchter over woningmarkt