verduurzaming meefinancieren

De huizenprijzen in Nederland stijgen sterker dan gemiddeld in de Europese Unie. De prijzen in de EU waren in het derde kwartaal van 2020 gemiddeld 5,2% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In Nederland stegen de huizenprijzen in dezelfde periode met 8,3%.

Dat meldt het CBS. In het derde kwartaal was de prijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 10,0% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Gemiddeld was een bestaande koopwoning 8,1% duurder dan een jaar eerder. Deze stijging van de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen ligt hoger dan die van het vorige kwartaal (4,1%) en is de grootste stijging in ruim een jaar, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.

Aantal verkochte nieuwbouwwoningen 22% hoger

In het derde kwartaal van 2020 werden er 7.087 transacties van nieuwbouwwoningen geregistreerd. Dit is 21,8% meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook in de eerste twee kwartalen van 2020 werden er meer nieuwbouwwoningen verkocht dan een jaar eerder, terwijl in het laatste kwartaal van 2019 nog sprake was van een daling met 20%.

Nieuwbouwwoningen kunnen worden verkocht in elke fase van het bouwtraject, zowel tijdens de voorbereiding, als tijdens de bouw en na afronding van de bouw. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is dus niet gelijk aan het aantal opgeleverde woningen.


Vorige week meldde NVM al dat in het vierde kwartaal 9.600 nieuwbouwwoningen en -kavels zijn verkocht. Dat is een stijging van 15% met het vierde kwartaal van vorig jaar. Een deel van de verklaring voor deze toename kan gevonden worden in het feit dat 2020 een correctie was van een tegenvallend 2019.

Er waren in de eerste drie kwartalen ook meer transacties van bestaande koopwoningen. Deze groei was echter minder sterk dan die van het aantal nieuwbouwwoningen. Wel is het absolute aantal verkochte bestaande koopwoningen fors hoger dan dat van nieuwbouwkoopwoningen: in het derde kwartaal van 2020 werden bijna 9 keer zoveel bestaande koopwoningen verkocht.

De prijzen van alle koopwoningen, uitgedrukt in de huizenprijsindex, stijgen al sinds begin 2014. Voor het grootste gedeelte gaat het om bestaande koopwoningen.

Luxemburg kende met 13,6% weer de grootste stijging in de EU. Alleen in Cyprus en Ierland daalden de huizenprijzen.