Vastgoed Actueel TUDelft

Nederland staat volgens studenten van de Universiteit Delft voor twee grote uitdagingen: de behoefte aan nieuwe woningen en de grote hoeveelheid leegstaande kantoren. Zij bedachten een oplossing in de vorm van een prototype voor netto energie producerende woningen in oude kantoren.

Nederland staat volgens studenten van de Universiteit Delft voor twee grote uitdagingen: de behoefte aan nieuwe woningen en de grote hoeveelheid leegstaande kantoren. Zij bedachten een oplossing in de vorm van een prototype voor netto energie producerende woningen in oude kantoren.

Woningen bouwen op bedrijventerreinen is een van de oplossingen om de woningnood aan te pakken. Minister Ollongren maakte onlangs bekend geld voor deze transformatie vrij te maken.

Het plan van het Modular Office Renovation (MOR) Team TUDelft maakt van consumenten leveranciers in de energieopwekking. Door meer energie op te wekken dan het gebouw nodig heeft, profiteren de omliggende gebouwen die de energie kunnen gebruiken. De opgewekte energie kan ook worden opgeslagen in batterijen in het geval van stroomuitval.

 

Diverse vooruitstrevende technieken zijn geïntegreerd. Door het filteren van buitenlucht dat het gebouw in komt ontstaat een gezonder binnenklimaat. Ze maken ook gebruik van circulair materiaal en milieuvriendelijke materialen met een hoge recyclewaarde.

Hergebruik van water

Regenwater wordt opgevangen vanaf het dak en wordt gebruikt voor planten in het gebouw. Het grijze water wordt gebruikt voor het bewateren van stadsparken en zwart water wordt samen met organisch afval gebruikt om energie op te wekken. Voedsel, zoals paddenstoelen, groenten of kruiden, kunnen in het gebouw worden geproduceerd door het aanleggen van een hydrocultuur in de woonlagen en door het plaatsen van een kas op het dak.

Flexibele indeling

De bewoners profiteren daarnaast van de renovatie van de oude kantoorpanden door gemeenschappelijke ruimtes te delen. Dankzij de flexibiliteit die inherent is aan de ontwerpstrategie kan elke verdieping op de veranderende behoeften van de gebruikers reageren. De wintertuinruimte kan bijvoorbeeld worden verlaagd ten gunste van appartementencomplexen met een hogere dichtheid om meer mensen te huisvesten wanneer ze besluiten naar het gebouw te verhuizen.

Vier modules

In elk appartement is een combinatie van 4 elementaire MOR-ontworpen modules: een wandmodule, een keuken-badkamermodule, een werkruimte voor een slaapkamer en een gevelmodule. De flexibele configuratie van deze kerncomponenten in elk appartement zorgt voor een hoge mate van maatwerk en grote schaalbaarheid.

Met het prototype wil het team in juli 2019 naar Hongarije om mee te doen aan de internationale wedstrijd Solar Decathlon Europe 2019 (SDE19).

Bron: De Architect

Illustratie: Impressie prototype MOR Team TUDelft