Bureauwaardering

Brancheorganisatie VBO komt met een nieuw model om woningen te taxeren. Behalve de woningwaarde beoordeelt dit ABC-model ook de bouwkundige kwaliteit en de energetische prestatie van de woning. Doel is om de taxatiekwaliteit te verhogen en te laten aansluiten op onder meer de verduurzamingsopgave.

Met het ABC-model wil VBO een alternatief bieden op de brede onvrede van de markt over het huidige taxatiesysteem. Samen met de NVM en VastgoedPro liet de brancheorganisatie eerder weten fel gekant te zijn tegen mogelijke wettelijke normen voor taxateurs, maar werd wel gezegd dat het altijd beter kan.

Hans van der Ploeg, directeur VBO: “Met dit model krijgt het taxatiesysteem een sterke kwaliteitsimpuls. Tegelijk wordt de functie van het taxatierapport breder. Dat is essentieel omdat de woningmarkt voortdurend verandert. Denk bijvoorbeeld aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving, maar ook aan problemen met de fundering van woningen en woningen met asbest.”

Model met drie onderdelen

Het model bestaat uit drie onderdelen: (A) de waardering, vergelijkbaar met de huidige waardebepaling die nodig is voor een hypotheek; (B) de bouwkundige staat, waarmee de hypotheekverstrekker een beter beeld heeft van de staat van de woning en eventuele herstelkosten; (C) de energetische prestatie, die inzicht geeft in het benodigde energieverbruik en in de kosten en besparingen bij het verduurzamen van de woning.

Inzicht in kosten en gebreken

Automatische (model)waarderingen zijn in opkomst, maar zeggen te weinig over de waarde van een individuele woning en houden geen rekening met de bouwkundige staat en energetische prestatie, vervolgt Van der Ploeg: “De consument krijgt met het ABC-model een betere taxatie en inzicht in bijkomende kosten voor verduurzaming of herstel van achterstallig onderhoud en/of bouwkundige gebreken. Voor overheden, die een belangrijke rol in de verduurzaming hebben, en voor financiers is dit model eveneens positief. Door beter passende financiering draagt het bij aan de financiële stabiliteit van Nederland.”

Taxateurs moeten getraind worden

Een belangrijke voorwaarde voor introductie van het model is dat de taxateurs ermee kunnen werken. Zij moeten zich op het allerhoogste niveau kwalificeren. VBO pleit ervoor om deze trainingen te laten afsluiten met een schriftelijk examen en een mondeling assessment.

Het streven is om het ABC-model per 2021 in te laten gaan. Dat betekent dat opleidingsinstituten tot uiterlijk 1 juni 2020 de tijd hebben om taxateurs bij te scholen en de examens en assessments in te richten.

Bron: VBO