Vastgoed actueel - VEH woningmarktindicator

Door de stijgende woningprijzen en de kleine keuze in het woningaanbod zien steeds meer mensen hun kansen slinken om een eerste eigen woning te kunnen kopen, of om te verhuizen naar een volgend huis. Dat blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator, deze is met 103 punten nog maar nét positief. 

Door de stijgende woningprijzen en de kleine keuze in het woningaanbod zien steeds meer mensen hun kansen slinken om een eerste eigen woning te kunnen kopen, of om te verhuizen naar een volgend huis. Dat blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator, deze is met 103 punten nog maar nét positief. 

Niet alleen de Eigen Huis Marktindicator schetst dit beeld, ook andere indicatoren zoals de Conjunctuurindicator en het Consumentenvertrouwen, beiden van het CBS, zijn de afgelopen maanden aanzienlijk gedaald. 

Betaalbaarheid verslechtert

Een jaar geleden vond nog bijna 40 procent van de Nederlanders het een gunstige tijd om een woning te kopen, stelt VEH. Dat is nu nog maar 17 procent. Veel mensen zeggen dat de betaalbaarheid van woningen verslechtert omdat hun inkomen niet evenredig meestijgt met de huizenprijzen en de economische groei. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 42 procent van de Nederlanders het nu een slecht moment vindt om een huis te kopen. 

Koopwoningen zijn in oktober 2018 gemiddeld maar liefst 9,3 procent duurder dan een jaar geleden. Vooralsnog is het einde van de prijsstijgingen nog niet in zicht, alleen de lage hypotheekrente werkt enigszins verzachtend op het kopers sentiment.  

Bron: VEH