bd2bc362-7f57-490a-8de0-00e6c6accd39

Het voorstel van Amsterdamse woningstichting De Key krijgt vooralsnog weinig bijval van de politiek en collega corporaties. De organisatie wil een proef opzetten waarbij sociale huurders hun woning maximaal dertig dagen per jaar kunnen verhuren via AirBnB.

Het voorstel van Amsterdamse woningstichting De Key krijgt vooralsnog weinig bijval van de politiek en collega corporaties. De organisatie wil een proef opzetten waarbij sociale huurders hun woning maximaal dertig dagen per jaar kunnen verhuren via AirBnB. “Mensen met een sociale huurwoning kunnen op AirBnB in een maand hun huur voor een heel jaar terugverdienen,” reageert VVD-woordvoerder Wonen Roald van der Linde in het Parool kwaad op het voorstel.

Scheefwonen bevorderen

Volgens tegenstanders van de voorgestelde proef van woningstichting De Key, zijn de financiële voordelen die AirBnB de huurders biedt, reden om überhaupt niet meer weg te gaan. Niet alleen goedkoop wonen maar ook nog aan de woning kunnen verdienen, maakt dat huurders die toch al scheefwonen nog langer blijven zitten. Dan komt er niets meer vrij voor mensen die echt recht hebben op zo’n woning.  

“Betaal dan gewoon de marktprijs”

Ook Hester van Buren, bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale, reageert gepikeerd. Aan de Volkskrant vertelt ze: “Het gaat om gesubsidieerde woningen, waarbij de huur kunstmatig laag wordt gehouden. Huurders kunnen op die manier hun huur betalen. Als ze via AirBnB geld gaan verdienen aan een woning, kunnen ze ook gewoon de marktprijs betalen.”

Overlast toerisme

Ook het extra overlast dat verhuur aan toeristen met zich kan meebrengen, voert Van Buren op als argument tegen het plan. “Dronken toeristen bijvoorbeeld. Daar worden wij als woningcorporatie op aangesproken.” Met deze actie van De Key wordt het treffen van maatregelen tegen dat soort overlast volgens Van Buren onmogelijk. Waar zij nu een rechtszaak kunnen aanspannen tegen een huurder die zijn woning via de verhuursite aanbiedt, kan in de toekomst de reactie van de rechter worden: ‘maar van een andere woningcorporatie in dezelfde stad mag onderverhuren via AirBnB wel’.”

Kopers hebben ook financiële voordelen

Topman van De Key, Leon Bobbe ziet het kwaad van zijn voorstel niet in. In het FD reageert hij: “We willen gewoon een proef doen; een proef waar onze huurdersorganisatie positief tegenover staat.” Bobbe vindt het niet eerlijk dat sociale huurders worden uitgesloten van voordelen waar woningbezitters en huurders in de vrije sector wel van mogen profiteren. “Het is waar dat onze huurders ondersteund worden, maar we vergeten vaak dat kopers aan de lopende band subsidies krijgen. Denk aan de hypotheekrenteaftrek.”

Van der Laan is voor

Bobbe wordt in zijn initiatief wel bijgestaan door burgemeester Eberhard van der Laan. Hij zegt in het Parool dat huurders wel de lasten, maar niet de lusten van het toenemende toerisme in de stad ondervinden.

Gecontroleerde omgevingen

Bobbe: “We kiezen bewust voor studentencomplexen. Daar kun je greep houden op wat er gebeurt, want dat zijn gecontroleerde omgevingen. En het is een proef, hè, onze woningen zullen niet onmiddellijk worden overstroomd door toeristen. We doen het stapje voor stapje en in nauw overleg met de bewoners.”